jump to navigation

Om att blanda äpplen och päron 12 juni 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags:
trackback

Annina Rabe ifrågasätter i dagens SvD både bygget av Tele2 arena och satsningen på TOLV Stockholm i arenans gatuplan. På Rabe låter det som om Stockholm har byggt ett flertal stora nya arenor de senaste 10-15 åren och undrar ”…hur mycket av stockholmarnas skattepengar som har gått åt till att bereda plats för Bruce Springsteen-konserter.” Ja, antagligen inte särskilt mycket eftersom staden inte har byggt en enda ny arena sedan Globen invigdes 1989. Att vi nu, när Stockholm befinner sig en av de största expansionsfaserna i historien, ersätter en gammal uttjänt arena (Söderstadion) med en ny modern multifunktionsarena är knappast detsamma som att bete sig provinsiellt.

Låt mig även bemöta Rabes insinuation om att staden skulle satsa massa pengar på jippokultur. Jippokultur – som är Rabes terminologi för kommersiell kultur – är just kommersiell och inget staden ger pengar till. Däremot satsar staden långt över en miljard årligen på den kultur som inte överlever på marknadens villkor. För att ta några exempel så ger staden 116 miljoner om året till fria teatrar, dansscener, konstscener och så vidare medan t.ex. Stockholms stadsteater i år får 220 miljoner för att bedriva sin framgångsrika verksamhet.

Frågan huruvida skattebetalare ska bekosta arenor runt om i landet är dock högst viktig och giltig, men Rabe blandar äpplen och päron när hon riktar in udden mot just Stockholms stads nya arena. Själva grundförutsättningen för bygget av den nya arenan är, och har alltid varit, att den ska vara skatteneutralt. Det som därmed skiljer Tele2 arena från många andra arenabyggen är att vi har hela finansieringen klar. Dels investeringen, som bland annat finansieras genom exploatering av den mark som frigörs norr och söder om den nya arena, men även driften, vilken ofta är det stora problemet för många arenor. Stockholm har skrivit avtal med AEG, som är ett av världens största och mest framgångsrika bolag inom underhållning och sport, om att sköta driften. Detta upplägg säkrar att skattebetalarna inte belastas av bygget.

Även vad det gäller satsningen på TOLV Stockholm, som kommer att innehålla en unik kombination av mat, sport, lek, kultur, underhållning och ny teknik, missar Rabe målet när hon menar ”…att det finns bra mycket vettigare saker att lägga pengarna på.” Projektet beräknas nämligen ge ett positivt nuvärde på 52 miljoner kronor och är således en del av finansieringen av arenan som helhet.

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: