jump to navigation

Kulturvision 2030 antagen 12 juni 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad, Internet och kulturen, Kultur för fler.
Tags:
trackback

Igår antog kommunfullmäktige, efter nästan fem års arbete, Kulturvision 2030. Redan 2007 gav vi i stadens budget kulturnämnden i uppdrag att ta fram en strategisk plan för kulturen i Stockholm. Med en särskild kulturvision är avsikten att förstärka arbetet med att skapa ett Stockholm med kultur i världsklass. Målet är att Stockholm ska bli ett centrum för lokal, nationell och internationell kultur, starkt präglad av utveckling och tillväxt. Efter ett stort och ambitiöst arbete med möten, workshops, enkäter, samtal och seminarier var det alltså igår dags för Kommunfullmäktige att slutligen ta ställning till Kulturvision 2030, som bygger vidare på Stockholms stads Vision 2030 och som har till syfte att förstärka arbetet med att skapa ett Stockholm med kultur i världsklass.

Kulturvisionen slår fast att ett rikt kulturliv är alldeles nödvändigt för att fler människor ska känna sig hemma tillsammans i en växande stad. Stockholms kulturliv ska växa och nå fler människor oftare. Teatrar, bibliotek, offentlig konst, evenemang, konstnärliga högskolor, gallerier, biografer m.m. – allt detta är delar i en kulturell infrastruktur och storstadens dynamik. I Stockholms kulturliv ska det vara högt i tak och plats för alla.

Den nästan obegränsade tillgången till kultur i den digitala världen har också skapat ett större sug efter fysiska mötesplatser. Det är i mötet med andra människor vi lär oss att förstå varandra och världen. Stockholm ska vara en stad där kulturella upplevelser är ständigt närvarande och där gatubilden inbjuder till aktiviteter.

I arbetet med Kulturvision 2030 har en stor del av aktörer inom och utom kulturlivet involverats. Det är just detta tillvägagångssätt som är den stora styrkan med kulturvisionen. Kulturen måste ses i ett större perspektiv och de många kulturseminarier kring viktiga framtidsfrågor med representanter från ett brett spektrum av samhället har varit en förutsättning i skapandet av en övergripande vision som involverar stadens alla olika sektorer.

Madeleine

Kommentarer»

1. rogerwestberg - 12 juni 2012

Detta ser vi fram emot! / Roger Westberg Boulevardteatern


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: