jump to navigation

Nej till ny Hötorgsskrapa i city 5 juni 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

På nästa sammanträde för Stadsbyggnadsnämnden presenteras ett nytt förslag för Orgelpipan 6 (den nya stationen för Citybanan vid Centralstationen). Det nya förslaget har tagits fram med bakgrund av den mycket skarpa kritik som framförts av bland annat Länsstyrelsen, Kulturnämnden och Folkpartiet i Stockholms stad med anledning av att den föreslagna bebyggelsen skulle inkräkta på riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården.

Det nya förslaget för Orgelpipan 6 är i viss mån bättre än det föregående, bland annat genom att höjden längst Vasagatan förändrats. Men de högsta delarna av den föreslagna bebyggelsen föreslås nu bli 61,6 meter vilket bara är ett fåtal meter lägre än Hötorgsskraporna (73 meter). En höjd som innebär att en ny Hötorgsskrapa placeras i närheten av känslig kulturhistorisk bebyggelse och därmed att Stockholms siluett förändras.

Folkpartiet värnar den stadsmiljömässiga utformning som gör Stockholm unikt: Den låga bebyggelsen i innerstaden och att nybyggnation därmed måste ske i samklang med den redan befintliga stadsmiljön. En Hötorgsskrapa precis framför Klara Kyrka är ett okänsligt ingrepp i stadsmiljön. Något som Folkpartiet kommer att ställa sig negativt till.

Stockholm växer så att det knakar och det rådet ingen tvekan om att det måste byggas mycket nytt i staden för att såväl de gamla som nya stockholmarna både ska kunna ha någonstans att bo och förflytta sig i staden. Men stadens utveckling får inte innebära att det som gör Stockholm attraktivt förstörs. Staden kan växa och utvecklas utan höghus i innerstaden.

/ Madeleine

Läs mer: Stadsutveckling måste bygga på en genomtänkt strategi
Läs mer: Bygg högt i Värtan
Läs mer: Stadsutvecklingen måste bygga på både förnyelse och varsamhet – inte dumhet 
Läs mer: Utbyggnaden i Västa City ska ske i samklang med stadens siluett

Annonser

Kommentarer»

1. Orgelpipan blir högre än tidigare kritiserat förslag | Stockholm Skyline - 8 juni 2012

[…] Läs Madeleine Sjöstedst blogginlägg: Nej till ny Hötorgsskrapa i City här […]

2. Michael.hedenby@me.com - 20 augusti 2012

Jag ställer mig bakom det du skriver i bloggen om. Stockholm måste värna sin identitet för att behålla sin unicitet. Och där är siluetten en viktig faktor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: