jump to navigation

Tillväxt i konstlivet – idag ser en ny konsthall dagens ljus 3 juni 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , , , , ,
trackback

Idag invigs konsthallen Artipelag ute på Hålludden i Stockholms skärgård. Initiativtagare och finansiär till konsthallen är affärsmannen Björn Jacobson som hoppas att Artipelag ska bli Stockholms svar på Danmarks Louisiana. Förutom konsthall rymmer byggnaden, ritad av arkitekt Johan Nyrén, två restauranger och en konsertsal.

Artipelag blir det senaste i raden av privata konstinitiativ i Stockholm. Genom Sven-Harrys (2011), Bonniers konsthall (2006), Fotografiska (2010) och inte att förglömma Magasin 3 (1987) har konstscenen vuxit dramatiskt på relativt kort tid. Tillsammans med de många offentliga konstinstitutionerna och de många gallerierna av hög klass står sig konstlivet därmed starkt i Stockholm.

Förutom att det är mycket positivt att stockholmarnas tillgång till kultur med hög kvalitet på detta sätt ökar är jag också övertygad om att det finns ett väldigt stort värde i att konstscenen rymmer en mängd olika scener som alla drivs med olika idéer, finansiering och uppdrag. Det borgar för ett än vitalare konstliv och konstutbud i Stockholm.

Av en händelse kommer jag imorgon att delta i en paneldiskussion i ABF-huset i Stockholm på temat kulturens breddade finansiering, Artipelag är ett av de exemplen jag kommer att lyfta fram som prov på hur kulturen kan växa genom att fler är med och bidrar.

/ Madeleine

Läs mer: Naturen främst på Artipelag
Läs mer: Vinna eller försvinna för Artipelag

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: