jump to navigation

Fortsatt starka besked från Stadsteatern 24 maj 2012

Posted by angusthlm in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

På gårdagens styrelsemöte för Stockholms stadsteater stod årets första fyra månader samt Parkteatern i centrum med anledning av att årets första tertialrapport var uppe i styrelsen respektive att Parkteaterns program för sommaren presenterades.

Under vintern och våren har Stadsteatern haft ett starkt program och fått fina recensioner i pressen. Teaterns många Strindberg-pjäser och andra programpunkter har satt Strindbergsåret på kartan. Glädjande nog tilldelades även Carolina Frände, regissör och konstnärlig ledare Stockholms stadsteater Skärholmen, nyligen årets Thaliapris (Svenska Dagbladets teaterpris), bland annat för uppsättningarna Barnen från Frostmofjället och Gertrude Stein.

Att kvalitet uppskattas märks tydligt i tertialrapporten. Publiken fortsätter att hitta till Stadsteaterns många föreställningar. Den genomsnittliga beläggningen har under årets första fyra månader varit 83,5 procent, vilket är strax över de 83 procent som krävs för att nå budgetens mål för biljettintäkterna. Även i år bedöms egenintäkterna, med bakgrund av de första fyra månadernas publiktillströmning, vara höga för teatern.

För att sätta Stadsteaterns framgångar i perspektiv ville styrelsen jämföra Stadsteaterns resultat 2011 med det för Dramaten med hjälp av några nyckeltal. Av jämförelsen framgick att medan besöksfrekvensen för Stadsteatern var 86 procent var den 75 procent för Dramaten, medan Stadsteaterns egentäckning av kostnader var 21,6 procent var den 16 procent för Dramaten, medan varje besök på Stadsteatern i genomsnitt subventioneras med 519 kronor var samma siffra för Dramaten 916 kronor. En illustrativ jämförelse på hur väl Stadsteatern drivs – och hur mycket bra teater stockholmarna får för skattepengarna.

Under mötet presenterade Linda Zachrison, konstnärlig ledare för Parkteatern, sommarens program för Parkteatern som i år både ökar antalet föreställningar totalt sett och nästintill fördubblar antalet föreställningar i Stockholms ytterstad.

Bland annat kommer Mozarts opera Don Giovanni att visas på duk i Kungsträdgården, Tage Danielsson och Hans Alfredssons Fröken Fleggmans mustasch spelas på en rad scener runtom i staden liksom Alejandro Leiva Wengers 127. Bara för att nämna några programpunkter. Idag blir Parkteaterns program offentligt och dessutom släpps i år en mobiltelefonapp för alla som vill ha sommarens program nära till hands. Allt har fri entré och drar igång redan den 1 juni.

Med tertial 1 bakom oss och Parkteaterns fullspäckade sommarprogram framför oss kan man med fog säga att Stockholms stadsteater lever upp till dess vision om ”att vara en angelägenhet för alla stockholmare”.

/ Anders

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: