jump to navigation

Höghus framför riksintresset? 23 maj 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , ,
trackback

Imorse diskuterade min folkpartikollega i stadshuset skolborgarrådet Lotta Edholm skyskrapor i Stockholms innerstad tillsammans med stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C). På vanligt manér kritiserade Ankersjö den lagstiftning som skyddar innerstadens kulturhistoriska värden och han vill se ett försvagat skydd för stadsmiljön i Stockholm till förmån för skyskrapor.

Tvärtemot Ankersjös och Centerpartiets hållning har Edholm, jag och Folkpartiet i Stockholms stad tydligt tagit ställning för att ett starkt skydd för Stockholms kulturhistoriska värden måste finnas. Riksintressets själva syfte är att se till att klåfingriga politiker, som vill bygga monument över sig själva, inte ska kunna rasera det som tidigare generationer byggt upp. Att ta bort detta skydd vore både olyckligt och dumt.

Vi ska självklart bygga riktigt högt där det passar och fungerar, men vi måste samtidigt inse att det varken är lämpligt eller önskvärt överallt. Nya byggnader ska självklart säga något nytt, men de ska säga det i samspel med sin omgivning och lyfta fram de värden som redan finns där. Det är skillnaden mellan att se den nya byggnaden isolerat och att tillföra byggnader som utvecklar och samtidigt förstärker stadens identitet.

Stockholms tillväxt kan ske i samklang med stadens historiska värden, varför då inte välja den vägen?

Lyssna på debatten genom att trycka här.

/ Madeleine

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: