jump to navigation

Starkt kulturår – Stockholms stads årsredovisning 2011 12 april 2012

Posted by jonasuebel in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , , , ,
trackback

Stockholms stads årsredovisning är för alla kulturvänner glädjande läsning. Såväl Stockholms stadsteater, Stadsmuseet, Kulturnatten som Kulturhuset hade rekordsiffror. Och på Stockholms stadsbibliotek gjorde e-boken sitt definitiva genombrott.

Till Kulturhuset kom under 2011 tre miljoner besökare, vilket är en ökning med drygt 900 000 jämfört med året tidigare. Till den verksamhet som drivs av Kulturhuset kom 1,8 miljoner besökare vilket var en ökning med lite över 30 procent. Den stora publiktillströmningen har en stor del av sin förklaring i de nya biblioteken på våning Plattan och våning 2 samt att öppettiderna blivit mer generösa.

2011 är det hitintills bästa året i Stockholms stadsteaters historia. 379 794 besök gjordes på scenerna i Kulturhuset och i Skärholmen och på Parkteatern ytterligare 140 544. Sammanlagt alltså över en halv miljon teaterbesökare. Särskilt glädjande var att andelen barn och ungdomar uppgick till 21,2 procent. För stadsteaterns del är det dock inte bara mängden besökare som är anmärkningsvärt hög utan även beläggningsgraden i teatersalongerna som i genomsnitt uppgick till hela 86,2 procent.

264 240 personer deltog i Stockholms stadsmuseums verksamhet under 2011, vilket även det är det högsta antalet deltagare någonsin. Av dessa deltog 19 498 i stadsvandringar eller besökte någon av museets fyra museilägenheter.

Årets olika evenemang har varit mycket uppskattade. Kulturnatt Stockholm som genomfördes den 9 april med fri entré besöktes av 60 000 stockholmare och turister. Till Stockholms Kulturfestival kom omkring 340 000 besökare till de runt 600 evenemangen.

För Stockholm stadsbiblioteket har 2011 varit ett år i digitaliseringens tecken. En ny mobil- och desktopwebb lanserades under året. En viktig del av den nya webben är förenklad tillgång till bibliotekens e-medier. Att e-boksversionen av biografin Jag är Zlatan lånades ut över 1500 gånger under de tre första månaderna innebar e-bokens genomslag på Stockholms bibliotek.

I Stockholms kulturskola deltog 25 421 barn och unga under 2011. Av dessa gick 14 768 i de avgiftsbelagda kurserna inom ämnen som bild & form, teater, musik eller dans. Inom prova-på-verksamheten deltog 6 191 och inom skolornas kulturköp 4 462.

Jonas

Kommentarer»

1. Perre - 17 april 2012

Som sagt, innerstaden i världsklass. Förorten dränerad och strypt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: