jump to navigation

Arrangemang som hyllar regimen i Asmara är förkastliga 5 april 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , , ,
trackback

Den eritreanska diktaturens ungdomsorganisation Young People’s Front for Democracy and Justice (YPFDJ) kommer i helgen att arrangera en internationell konferens i Stockholm. Enligt Expressen kommer en av diktatorn Isaias Afewerkis närmaste män till konferensen, rådgivaren Yemane Gebreab.

Arrangemanget sker under stort hemlighetsmakeri och det råder fortfarande oklarheter kring var konferensen kommer att äga rum i staden. Enligt uppgifter i Expressen har YPFDJ hyrt in sig i den ideella föreningen Husby Träffs lokaler i Kista. Något Husvy Träff själv är förvånade över eftersom bokningen har gjorts i en privatpersons namn.

Det råder ingen tvekan om att Eritrea är en hårdnackad diktatur. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2011/2012 hamnar Eritrea på sista plats och organisationen kommenterar landets placering enligt följande: “It is no surprise that the same trio of countries, Eritrea, Turkmenistan and North Korea, absolute dictatorships that permit no civil liberties, again occupy the last three places in the index.” I organisationen Freedom House årsrapport Freedom in the World 2012 står följande att läsa om Eritrea under den talande rubriken Worst of the worst: ”The remaining worst-rated states are Equatorial Guinea, a highly corrupt regime with one of the worst human rights records in Africa; Eritrea, an increasingly repressive police state; Saudi Arabia, an absolute monarchy with severe social controls; Syria, a dictatorship in the midst of a bloody crackdown; and Somalia, a failed state. The two worst-rated territories in the survey are Tibet—under Chinese jurisdiction—and Western Sahara, which is controlled by Morocco.”

För den svenska allmänheten har Eritrea framförallt gjorts sig känt som landet som håller den svenske journalisten Dawit Isaak fången. Ytterst ansvarig för detta är Isaias Afewerkis och hans regim varav YPFDJ är en del.

Om det visar sig att YPFDJ – under eget eller något annat namn – hyr in sig i en samlingslokal för konferensens genomförande kommer jag inte tveka att peka på det olämpliga i detta. Som liberal försvarar jag allas rätt att fritt få mötas och yttra sin mening. Mötes- och yttrandefriheten är grundläggande rättigheter i en liberal demokrati. Dessa rättigheter tillhör inte endast demokratins försvarare utan även dess motståndare. Men låt mig vara tydlig: Alla arrangemang som försvarar och hyllar regimen i Asmara är förkastliga. Som kulturborgarråd och med bakgrund av mitt långa engagemang för mänskliga rättigheter anser jag det vara min skyldighet att kritisera och rikta ljus mot vad som händer i ett land som styrs av terror.

Madeleine

Kommentarer»

1. Efrem För Självständigheten - 5 april 2012

Tänk på att med 100 % yttrandefrihet, så blir konsekvensen att falsk propaganda dyker upp. Vissa länder vill ej riskera det för att det destabiliserar landet medan andra länder kan ta sådana risker eftersom dom har lyckats efter flera hundra år skapa ett mer stabilt samhälle.
Men även om det inte finns något 100% yttrandefrihet så har Sverige kommit lite ”långt” i den biten, kan vi tycka. Men då får vi ta konsekvenserna med att falsk propaganda dyker upp lite då o då.

I detta fall låter det för mig som att du inte besökt landet eftersom du inte berättar något om att du varit där. Alltså grundas allt du skrivit om Eritrea på fördomar. (För du som är en journalist oj jag menar bloggerska borde nog veta om att man inte borde förlita sig så lätt på organisationer som freedom house).
Råder dig först att besöka landet och sedan kan du berätta för oss om hur det är där borta.
Tack!

jonasuebel - 10 april 2012

Hej Efrem,

I dag finns ingen fri press i Eritrea och inga fria val har hållits. Det är realiteter oavsett om jag eller någon annan personligen varit där eller inte. Du är naturligtvis välkommen att försöka motbevisa mig.

Jonas Uebel

2. david isak - 6 april 2012

Varför tog du bort det en viss person skrev? Står du inte för yttrandefrihet? Eller kände du dig träffad när han nämnde falsk propaganda?

3. Kaasi Tiwad - 6 april 2012

Varför har dom inte rätt att ha sin konferens i hemlighet? (anledningen var ju att dom ville slippa journalister som vrider och vänder på det dom säger).

Hur pålitliga är organisationerna du nämnt att du tagit din fakta ifrån? (freedom house, reportrar utan gränser osv.)

Vad menas med att ett land styrs av terror? Och att Eritrea är en hårdnackad diktatur? Har du i så fall bevis på det? Har du varit där och sett hur folket har det? Eller har du fått dina fördomar från median, exileritreaner som inte erkänner Eritreas självständighet, Eritreaner kan ju säga mycket skitsnack om sitt eget land för att få asyl här.

Du nämner att Dawit Isaak var en svensk journalist. Men det var han inte alls. Här fick han inte yttra sig (trots att vi har yttrandefrihet i Sverige). Här jobbade han som städare.
Om du påstår nu att jag har fel, så vill jag gärna att du bevisar det genom att visa olika ting han har skrivit.

Vad är anledning till att han sitter fången i Eritrea? Det vet inte du, det vet troligen ingen svensk. Vi alla har våra konspirationsteorier. Men ingenting har bevisats.

Varför är Dawit Isaak så viktig för er politiker när det sitter tusentals svenskar i fängelse runt om i världen?

jonasuebel - 10 april 2012

Hej Kaasi,

I en rättsstat blir man formellt anklagad och sedan följer en rättegång. Inget av detta har skett i Dawits fall. Så, tack för att du på ett föredömligt sätt illustrerar bristen på rättssäkerhet och mänskliga rättigheter i Eritrea.

Jonas uebel

4. Alfred J. - 8 april 2012

Om ni nu bryr er om Eritreas folk, som enligt er lever i förtryck osv. Kanske ni borde diskutera större frågor angående Eritrea. Så som varför attackerar Etiopien landet och dess civilbefolkning? Hur kommer det sig att utländska trupper (västerländska) arresteras? Varför svartmålas Eritrea?

jonasuebel - 10 april 2012

Hej Alfred,

Det faktum att Etiopien vägrar acceptera den nuvarande gränsen trots fredsavtalet i Alger 2000 är ju själva grunden till att FN-trupper patrullerar området.

Att Etiopien brister i efterlevnad av mänskliga rättigheter har Madeleine skrivit om tidigare (https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2011/12/21/en-svart-dag-for-yttrandefriheten). Men det ändrar inte det faktum att Eritrea är en fruktansvärd diktatur, som bl.a. håller en svensk medborgare fängslad utan rättegång.

Jonas Uebel


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: