jump to navigation

Ikväll har Göteborg diktaturen som hyresgäst 30 mars 2012

Posted by angusthlm in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , ,
trackback

Enligt GT/Expressen har Göteborgs kommun nu fattat beslutet att inte stoppa uthyrningen av lokaler i Gamlestadens medborgarhus till den eritreanska regimens ungdomsorganisation med hänvisning till mötesfriheten. Därmed är det fritt fram för representanter för Dawit Isaaks fångvaktare att sammanträda i en skattefinansierad lokal. Det är ledsamt att konstatera men Göteborgs kommun kommer ikväll att ha diktaturens Eritrea som hyresgäst.

I en demokrati har alla en grundlagsskyddad rätt att mötas fritt. Men mötesfriheten betyder inte att vem som helst ska få sammanträda i samlingslokaler som subventioneras eller ägs av det offentliga, lika lite som organisationsfriheten innebär att alla organisationer har rätt till offentliga bidrag. Ett grundläggande krav för uthyrning av våra gemensamt ägda eller finansierade samlingslokaler är att de organisationer som ska mötas där delar vårt samhälles grundläggande demokratiska värderingar.

Ungdomsorganisationen YPFDJ vars moderparti kan hållas ansvarigt för diktaturen och förtrycket i Eritrea samt frihetsberövandet av den svenske journalisten Dawit Isaak är utom alla tvivel en organisation som inte kan anses dela vår demokratis grundläggande värderingar.

I media har en del tjänstemän från Göteborgs kommun uttalat sig å kommunens vägnar. Vän av ordning undrar vad ansvariga politiker har för hållning i denna mycket principiellt viktiga fråga. Så länge de tiger får man anta att de delar sina tjänstemäns ställningstagande: Att det är fritt fram för vilken organisation som helst att hyra in sig i offentliga lokaler i Göteborg, till och med de som håller en svensk journalist bakom lås och bom för sin kamp för det fria ordet.

/ Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: