jump to navigation

Vågar Löfven markera mot Malmö-antisemitismen 22 mars 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags:
trackback

Listan över anmärkningsvärda uttalanden om den judiska minoriteten i Malmö och staten Israel från socialdemokraten Ilmar Reepalu, kommunens starke man, börjar bli uppseendeväckande lång. Senast i raden av uttalanden handlar om att Sverigedemokraterna infiltrerat judiska församlingen i Malmö, föredömligt gjord av tidskriften Neo, se här. Se även DN här.  Ett lika häpnadsväckande som osant påstående. Att till och med Sverigedemokraterna själva dementerar uppgifterna påvisar på vilket djupt vatten Reepalu befinner sig.

När det var aktuellt för tennismatch mellan Sverige och Israel i Davis Cup 2009 i Malmö förklarade Reepalu att han helst såg att matchen inte spelades överhuvud taget, eftersom en match mot Israels landslag “inte (är) en match mot vem som helst. Det är en match mot staten Israel.” Mot detta opponerade jag mig starkt, bland annat på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt. Enligt mig var det uppenbart att Reepalu med sina utspel ville vara de antiisraeliska och till och med antisemitiska demonstrationerna till lags.

Det mest uppseendeväckande uttalandet gjordes dock 2010. Då menade Reepalu i en intervju om den växande antisemitismen i Malmö att judarna måste ta avstånd från Israels politik. Alltså att de i egenskap av judar i Sverige kan ställas ansvariga för den politik staten Israel för flera hundra mil ifrån Sveriges gränser. I samma intervju uttryckte Reepalu dessutom att han varken tolererade ”sionism eller antisemitism”, ett uttalande Mona Sahlin, då partiledare för Socialdemokraterna, såg sig nödgad att ta avstånd från.

Det borde vara självklart för Reepalu att en etnisk grupp, en nationell minoritet i Sverige, inte ska behöva ta avstånd från en främmande makts inrikes- och utrikespolitik för att tillförsäkra sig trygghet och frihet i Sverige.

Ett annat hårresande exempel på Reepalus utspel om den judiska minoritetens säkerhet i Malmö är den intervju, i The Sunday Telegraph, han medverkade i. Då menade Reepalu helt plötsligt att det inte förekom några attacker mot judarna i Malmö och att om de flyr stan för att söka en tillflyktsort i Israel, så är det ”ingen angelägenhet för Malmö”. Detta är en barock uppfattning. Att en svensk nationell minoritet ser sig tvungen att fly är i allra högsta grad en angelägenhet för de ansvariga i kommunen där det äger rum.

Försvarat sig har Reepalu gjort, ömsom med att han blivit missförstådd ömsom med att hans uttalanden får oproportionerlig uppmärksamhet på grund av den ”den israeliska lobbyn” och att all uppståndelse visar vem som ”kontrollerar media.” Sådana insinuationer är så låga att de inte ens förtjänar att bemötas.

Ilmar Reepalu har visat sig villig att  sprida rena lögner för att miskreditera Malmös judiska församling. Det är djupt obehagligt och strider mot varje medborgares rätt till skydd och lika behandling av det offentliga. Det är dags för Socialdemokraterna att återigen ta Malmös starke man i örat och ta avstånd från Reepalus utspel. Mona Sahlin gjorde det – törs Stefan Löfven göra det?

Madeleine

se mera här, här här och här

Annonser

Kommentarer»

1. Bengt Held - 22 mars 2012

Hej!

Sedan när blev Reepalu Malmö? Att du kallar det Malmöantisemitism när Reepalu sprider korkade kommentarer är lika fånigt om att man skulle kalla det för Stockholmsislamofobi om någon politiker i Stockholm uttalat sig som kan tolkas islamofobt. Jag bor i Malmö och vet att Malmöbor generellt inte är mer antisemitiska än Stockholmsbor. Jag har talat med judar här som berättar att nästan alla som trakasserar judar i Malmö är ungdomar från muslimska familjer. Men det är kanske inte något du skulle erkänna ens om du fick höra det. Du tycks ibland har gjort bort dig i kulturdebatter (följer det sporadiskt) fokusera på att bättra dig som politiker men sluta sprida stereotyper om Malmö. Återigen medelsvennson i Malmö är inte mer antisemitisk än medelsvensson i Stockholm. Åk hit och prata med människor om du vill. Här är det nära till kontinenten medan ni i Stockholm ligger mer avsides men även er stad är vacker, precis som Malmö., på sommaren.

Bengt
Liberal

Madeleine Sjöstedt - 26 mars 2012

Hej
Det var ett korrekt påpekande (även om elakheten mot mig kändes tråkig) att alla som bor i Malmö såklart inte är antisemiter. Dock är jag förvånad över att väljare och parti låter en person med IRs åsikter fortsätta leda.
Madeleine

2. Emil Kalesonof - 23 mars 2012

Madeleine, tack för att du tar ställning!

Du tycker det är dags för S och Stefan Löfven att ta antisemiten i örat. Jag håller helt med samt tycker dessutom att Reepalu för länge sedan passerad ”ta i örat” stadiet och borde sparkas ur S-partiet för den antisemit han är.

Men, samtidigt, har inte vi en borgerlig statsminister som normalt aldrig är sen att utnyttja tillfälle för S kritik? Har du hört honom säga ett kritiskt ord i samband med Reepelus antisemitiska utspel? Exkluderar den borgerliga statsministern Malmö från sitt ansvar?

3. Nils - 15 maj 2012

Hej Madeleine.

Det är dessvärre ett faktum, inte att SD har infiltrerat Judiska församlingen, men att Judiska Församlingen har ”infiltrerat” SD. Givetvis inte på något FBI-CIA-manér, men det är ett uppenbart faktum att SD har flera sionister i toppen som alla kommer ifrån Malmö och att SDs politik numer helt fokuserar på att ”muslimerna är problemet” från att ha hatat det mesta som går att hata. Kent och Ted Ekeroth, ”som belönades år 2007 av World Zionist Organization med priset Herzl Award för ”exceptionella insatser för Israel och sionismen.”[11] Även Kent Ekeroth är en hängiven Israelsupporter.[12]”(http://sv.wikipedia.org/wiki/Kent_Ekeroth), är de mest högljudda hatarna av muslimer i Sverige, och också medlemmar i den Judiska Församlingen i Malmö. De båda är också grundare till den svenska organisationen ”Swedish Defense League” som hämtat sin inspiration från ”English Defense League”, finanisierad av Israelvänner, och som i sin tur är inspirerad av ”Jewish Defense League”: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jewish_Defense_League
Samtliga dessa organisationer har samma finansiärer, vilket Uppdrag Granskning visar i sitt program om organisationerna, samtliga har också samma agenda: muslimer ska förintas. Även Anders Behring Breivik var stark supporter till dessa organisationer samt ”Gates of Vienna” där Ekeroth-bröderna satt på viktiga positioner, även detta framgår av Uppdrag Gransknings reportage.

Är det då inte märkligt att – när bevisen är uppenbara för att det faktiskt ligger substans bakom Reepalus uttalanden – det är han som ska kölhalas trots att det enda han gjort är att berätta vad som gör att motsättningarna mellan olika grupper i hans stad förvärras?

4. Malmö omöjlig värd för schlagerfinalen « Lotta Edholms blogg - 31 maj 2012

[…] Mathias Sundins inlägg här. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt har på sin blogg också beskrivit situationen i Malmö. Share […]

5. Krister Pettersson - 31 maj 2012

Ett par biler från Malmö: Vi mötte en upprörd dam på ”gubbabryggan” på Sibbarp / LImhamn. ”Kan ni tänka vad dom sa till mig: Går du i vattnet, dödar vi dig” om några ynglingar i vattnet nedanför badtrappan.

En judisk Malmö-familj har sett båda sina söner med familjer lämna staden. En son, läkare, har lyckats etablera sig i Israel. Den andre hade ett mera svåranpsassat yrke och måste återvända till Sverige – men nu till Stockholm. ”Där är det en helt annan situation än i Malmö för oss judar”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: