jump to navigation

Förbättrad tillgänglighet i Stadshuset 6 mars 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , ,
trackback

Fastighetsnämnden arbetar hårt med att uppfylla stadens ”Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2011-2016”. I arbetet ingår, bland mycket annat, att i högsta möjliga mån tillgänglighetsanpassa stadens fastigheter. Vid en kartläggning av Stadshuset har flera brister avseende tillgängligheten för personer med fysisk funktionsnedsättning identifierats. Bland annat konstateras att personer med fysisk funktionsnedsättning inte på ett enkelt sätt på plats har kunnat följa möten i Rådssalen och dessutom behöver tillgänglighetsproblematiken kring den stora trappan på Borgargården lösas. 

Under gårdagens fastighetsnämnd tog vi ett första steg mot en förbättrad tillgänglighet i Stadshuset, då vi fattade beslut om att förlänga Tornmuseets hiss upp till Rådssalen. På plan 5 byggs ett helt nytt hissvåningsplan och en öppning skapas genom väggen, in till åhörarläktaren, så att man lätt kan nå läktaren utan nivåskillnader. I och med åtgärderna för förbättrad tillgänglighet till Rådssalens åhörarläktare möjliggörs även en alternativ utrymningsväg från denna i enlighet med önskemål från brandmyndigheten.

Jag hoppas att inom kort kunna återkomma angående projektet Värdig Entré, med en lösning som säkrar tillgängligheten i den stora trappan på Borgargården.

Ska Stockholm bli en stad i världsklass krävs det att staden blir en tillgänglig och trygg plats utan sociala och fysiska hinder. Detta arbete pågår kontinuerligt, och Fastighetsnämnden spelar här en viktig roll.

/Madeleine

Kommentarer»

1. oskar - 6 mars 2012

Tar man någon hänsyn till byggnadskultur när man ser över tillgängligheten eller river man bara bort det gamla?

Madeleine Sjöstedt - 12 mars 2012

Ja man tar stor hänsyn till byggnadskultur även när man ser över tillgängligheten. Stadsmuseet är såväl remissinstans som samtalspartner. Oftast går går det att hitta lösningar som inte hotar de antikvariska värdena.
Madeleine


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: