jump to navigation

Tänker S lägga ner Asplund-biblioteket? 28 februari 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet.
Tags: ,
trackback

För en liten stund sedan publicerades den radiodebatt om renoveringen av Asplund-biblioteket (se här) som jag deltog i igår tillsammans med oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S). Jag hoppas att många lyssnade eftersom detta var  ytterligare en ny åsikt från vår egen socialdemokratiska pop-cornmaskin.

Nu ska vi fatta beslut om att upprusta Asplundbiblioteket så att det inte förfaller. Vi ska också göra en analys av hur huset bättre kan utnyttjas för bibliotekets nya behov. I gårdagens DN säger Rudin att detta är att slösa med resurserna. Hur tänker han då? Att vi ska låta huset tappa putsen?

Istället börjar socialdemokraterna tala om den utbyggnad som inte blev av. Att frågan om en ny tillbyggnad ”inte fått ett värdigt slut”. Det intressanta är att Socialdemokraterna inte på 2,5 år lyckats framföra den åsikten: Inte i motioner, inte i interpellationer, inte i budgetar, inte i verksamhetsplaner. Många tillfällen – inte ett ord! Om Rudin knackar på sin borgarrådskollega och granne Roger Mogerts, ansvarig för utbyggnadsplanerna, dörr och talar med honom kanske de kan  reda ut det här. För mig är det obegripligt.

För att dra lärdom av den tidigare S-kollapsen följer vi nu regelboken. Först anslår vi pengar till en utredning som talar om vad åtgärderna kan  kosta för att därefter fatta beslut om vad vi ska göra. Inte som då tillbyggnaden var aktuell: Först beslut om att göra det och en ungefärlig kostnad för att sedan konstatera att det blir minst dubbelt så dyrt och riskerar att urholka hela biblioteksverksamheten. Därför fanns inte utbyggnad av Stadsbiblioteket med i budgeten för 2010. Se här.

I radiodebatten igår gick Socialdemokraterna nu ännu ett steg längre. Man öppnar för att biblioteket ”(inte) behöver vara på den här platsen, det kan vara på någon annan plats i Stockholm”. Nu talar vi klargöranden. Asplund-biblioteket är Stockholms huvudbibliotek. I detta finns ett stort värde. Nu öppnar Socialdemokraterna för att Asplundbiblioteket inte längre ska vara stadens huvudbibliotek. Kanske inte bibliotek överhuvudtaget?

Socialdemoraterna är svaret skyldiga. Ska Asplundbiblioteket vara otillgängligt? Ska Asplundbiblioteket läcka energi? Ska Asplundbiblioteket vara fuktskadat? Ska Asplundbiblioteket inte längre vara ett bibliotek eftersom ”det inte behöver vara där” som socialdemokraternas företrädare sa i radion?

Madeleine

Läs Rasmus Jonlunds (FP) bloggpost: Självklart ska Asplunds bokpalats upprustas

Kommentarer»

1. Nikola M (@dr_opera) - 28 februari 2012

Det trista är att man vill egentligen inte ha varken Moderaterna ELLER Sossarna, de ger intryck av att enbart vilja fiska röster i varje hamn.

2. Ny strukturplan för Stockholms bibliotek « Från huvudstad till världsstad - 14 mars 2012

[…] Stockholm får fyra nya bibliotek Läs: “Moderna bibliotek i hela staden” Läs: Tänker S lägga ned Stadsbiblioteket? Läs: Asplunds pärla får inte förfalla Läs: Satsningar på kultur i ytterstaden Share […]

3. Självklart ska Asplunds bokpalats upprustas | Rasmus (liberal) - 21 mars 2012

[…] Stockholmsnytt har rapporterat. Madeleine Sjöstedt bloggar. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: