jump to navigation

Framgång retar Aftonbladet kultur 20 februari 2012

Posted by angusthlm in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Stockholms stadsteater är en pärla i huvudstadens kulturliv. Det senaste i raden av bevis på detta fick vi för bara några veckor sedan då det visade sig att 2011 var det bästa publikåret i stadsteaterns 51-åriga historia med omkring 520 000 besökare, att jämföra med cirka 463 000 för 2010.

Men att det går bra för stadsteatern glädjer inte alla. I alla fall inte Aftonbladets kultursida som i förra veckan menade att ”teatern säljs ut”. Kulturskribenten Claes Wahlins främsta exempel på detta var att den kritikerrosade uppsättningen av Alexander Dumas De tre musketörerna lockar så mycket publik och därför borde tas ned.

I lördags publicerades mitt svar på Wahlins artikel. Där skriver jag att ” Det är en oerhörd bedrift av den prisbelönade regissören Alexander Mørk-Eidem att locka många stockholmare till institutionsteatern. För mig kan god scenkonst vara något för alla. Ska kulturen nå ut till fler måste många olika uttrycksformer bejakas, både det som tilltalar många och några få, och det är den uppgiften Stadsteatern lyckas så fantastiskt bra med.”

Läs gärna mitt svar i sin helhet: Wahlin vill ha en teater för de redan frälsta

/ Madeleine

Läs: Det bästa året i stadsteaterns historia

Kommentarer»

1. Nikola M (@dr_opera) - 20 februari 2012

Det stämmer att Stadsteatern lockar massor med folk, men detta sker också till ett pris. ett onödigt pris. Man skulle kunna göra både och med en annorlunda inställning till publikfrieriets kostnad!

Ensemblen, de anställda, samt den inneboende kompetensen i huset, har degraderats och skalats ned till ett antal under minimum. Det gör långsiktigheten skral, och man förstör utvecklingen av framtida konstnärer. När alla verksamheter i landet görs till uthyrningsscener med enbart en minimal skelett-crew finns ingen plats längre för avant-garde, konstnärlig experiment eller modernisering. Tvärtom.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: