jump to navigation

Stadsutvecklingen måste bygga på både förnyelse och varsamhet – inte dumhet 15 februari 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , , ,
trackback

För en dryg vecka sedan tog vi i kulturnämnden ställning till Stadsmuseets remissvar om Orgelpipan 6, det nya stationshuset för Citybanan. Stadsmuseet var i sitt yttrande mycket kritiskt, framförallt till den föreslagna höjden. Igår skrev SvD om att Länsstyrelsen är inne på samma spår.

De båda instanserna delar alltså Folkpartiets uppfattning om att det är oerhört viktigt att planeringen och utformningen av Station City sker med utgångspunkt i den gällande stadsplanen samt att stor hänsyn visas stenstadens unika struktur, karaktärsdrag och silhuett. Den föreslagna byggnadens höjd visar på att så inte har skett. Märkligt nog driver Folkpartiet ensamt denna linje.

Min borgarrådskollega Lotta Edholm (FP) skrev igår ett bra inlägg på sin blogg om vår inställning i frågan:

”Självklart ska vi bygga mycket, och även på sina ställen riktigt högt, men vi som har ansvar för att forma stadens utveckling måste se att en ny byggnad i staden inte endast är en enskild fråga. Det handlar om en helhet. Vi måste alltid väga in även hur den omgivande stadsmiljön och stadens karaktär påverkas. Enligt oss finns det ingen motsatsställning mellan höga ambitioner i bostadsbyggandet och ansvarstagandet för stadens skönhet och kulturhistoriska värden.”

/ Madeleine

Kommentarer»

1. Susi Holmgren - 15 februari 2012

Relaterad information
Stockholms stadsbibliotek Sveavägen 73 i Rotundan.
I samarbete med olika litterära sällskap anordnar Stockholms stadsbibliotek en rad program där skådespelare, föreläsare med flera, medverkar ideellt för att föra ut författarskap. Både redan nu mycket lästa och sådana som man önskar synliggöra mer.

Karin Boye
25 feb kl. 15.00 Ur succépjäsen Lilla Boye med Gunilla Röör

Dramatikern och regissören Agneta Elers-Jarleman och kompositören Gunnar Edander medverkar också under programmet. Sång och musik.

29 feb. kl. 18.30 Pia-Kristina Garde och Jan Hammarlund

Pia-Kristina Garde föreläser om Boye utifrån sin fotobiografi, som utkom 2011, och vissångaren Jan Hammarlund läser dikter och sjunger samt spelar egna tonsättningar av Boyes lyrik.

6 mars kl. 18.30 Augustnominerade Johan Svedjedal
Författaren och litteraturprofessorn föreläser om Karin Boye och Spektrumgruppen.

Lennart Hellsing : vuxen- och barnboksförfattare
Många känner inte till att Lennart Hellsing har gett ut ett flertal lyrikböcker, som riktar sig direkt till en vuxen läsekrets. Hellsing har också skrivit visor, dagsverser, fotograferat och producerat skivor.

Allt det vill Stadsbiblioteket berätta om
Lördagen den 10 mars kl. 14.00 i Rotundan.

Kulturjournalisten Nisse Larsson, illustratörerna Charlotte Ramel och Fíbben Hald berättar om författaren Lennart Hellsing ur olika vinklar. Agneta Elers-Jarleman pratar om arbetet med missikalen Katter, som bygger på Hellsings lyrik. Gunnar Edander spelar och sjunger egna tonsättningar ur missikalen samt andras tonsättningar av Hellsings verser. Allsång utlovas.

Lennart Hellsing, snart 93 år, närvarar under programmet.

Harry Martinson
31 mars kl. 14.00 Aniara med Helge Skoog och Gunnar Edander

Ur soppteaterns absoluta långkörare. Martinsons fantastiska rymdepos.

10 april Kl.18.30 Harry Martinson – hemlöshetens diktare

Staffan Söderblom, förf. och översättare, föreläser om Harry Martinson. Ett sådant livsöde. Från att ha blivit bortauktionerad som barn efter att fadern dött och modern lämnat 7 barn vind för våg och rest till USA. Till att bli hedersdoktor och Nobelpristagare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: