jump to navigation

Nobelköket tar form 13 februari 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , , ,
trackback

Framtidens Nobelkök

När Stockholms stadshus uppfördes 1923 installerades ett bankettkök på vinden ovanför Gyllene salen. Under årens lopp har köket utvecklats och byggts om ett antal tillfällen, men efter den senaste ombyggnaden av köket 1972 har endast köksutrustningen uppdaterats. Bankettköket, som alltså är anpassat efter arbetsmetoder som var moderna för 40 år sedan, får nu en välbehövlig upprustning och modernisering. Köket får även nya ytskikt och en kakelvägg med ett vackert motiv över pelargången och Norr Mälarstrand, samt nya energibesparande lösningar. 

Ombyggnaden följer ett noga framtaget miljöprogram och enbart energisnål teknik kommer att användas. Upprustningen omfattar även andra energisparåtgärder såsom installation av fjärrkyla, ny ventilation och värmeåtervinning. Målet är att sänka energiförbrukningen med 30 procent jämfört med i dag, vilket är en naturlig del i stadens ambition att miljöklassa Stadshuset enligt konceptet ”GreenBuilding”.  Hela ombyggnaden sker i nära dialog med Stadsmuseet och antikvarisk expertis för att tillse att alla kulturhistoriskt värdefulla konstruktioner bevaras och skyddas.  

Syftet med renoveringen är att skapa moderna, funktionella och energisnåla kök. Målet är att köken ska bli förebilder för leverans av mat vid stora evenemang och projektet kan ses som ett led i stadens vision om att år 2030 vara en evenemangs- och upplevelsestad i världsklass. I projektet ingår även renovering av Stadshuskällarens kök och Ekens kök som får nya ytskikt och ny layout. Ombyggnaden startade strax efter årsskiftet 2011/2012 och ska stå klar i augusti 2012.

/Madeleine

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: