jump to navigation

E-boksfrågan måste lösas 10 februari 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

E-böckerna blir allt mer vanliga och allt mer populära bland svenskarna. Inte minst blev detta uppenbart i samband med att biografin om Zlatan Ibrahimovic lanserades i höstas. Bonnier, som gav ut boken, uppger att över 10 000 har läst Jag är Zlatan som e-bok.

Med allra största sannolikhet betyder det att e-boken nu har fått sitt genomslag. Därmed kan man hoppas på att den digitala utgivningen av både äldre och samtida litteratur tar fart. De möjligheter som hägrar är förstås stora – tas den digitala teknikens möjligheter till vara kan en stor del av den svenska litteraturen bli tillgänglig genom några få knapptryck oavsett var man befinner sig, oavsett när läslustan infinner sig.

Men utvecklingen innebär också stora utmaningar, inte minst för biblioteken. E-bokens succé kan bli en mycket dyr affär eftersom den nuvarande ersättningsmodellen till förlagen innebär att biblioteken ersätter varje utlånad e-bok med 20 kronor. Ganska snabbt kan alltså kostnaderna för en e-bok skena om intresset bland låntagarna är stort.

Detta har gjort att man på en del bibliotek runtom i Sverige har lagt in spärrar på hur många e-lån man erbjuder. Och på vissa bibliotek, sorgligt nog bl a i Lidköping där jag själv lånar ibland, har man helt sonika slutat låna ut e-böcker.

Därför har jag flera gånger efterlyst att en ny ersättningsmodell tas fram som gör det möjligt för biblioteken att gå i takt med den tekniska utvecklingen.

När jag igår kväll hörde att Förläggareföreningen och Svensk Biblioteksförening har tillsatt en arbetsgrupp, bland annat med representanter från Stockholms stadsbibliotek, som ska se över ersättningsmodellerna blev jag förstås väldigt glad. Om biblioteken ska fortsätta vara ryggraden i infrastrukturen för allas rätt till förkovran och bildning måste frågan om e-böcker lösas.

/ Madeleine

Läs: E-böckerna ödesfråga för biblitoek
Läs: Reglerna för e-boksutlån på bibliotek ses över
Läs: Svensk Biblioteksförening och Förläggareföreningen tillsätter gemensam arbetsgrupp

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: