jump to navigation

Att ka(s)ta sten i glashus 7 februari 2012

Posted by angusthlm in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Efter SvD:s artiklar om Palatset menar Tomas Rudin (S) i en intervju i samma tidning att jag använt kulturnämndens pengar ”aningslöst”. Men vad Rudin glömmer när han försöker plocka billiga politiska poäng är att Stockholms stad långt ifrån varit ensamt om att stötta Palatset. Dessutom, bland dem som ”aningslöst” använt nämndens pengar återfinns ingen mindre än Rudins partikollega, tillika oppositionsborgarråd, Roger Mogert (S).

Det är alltid enkelt att vara efterklok, särskilt i situationer när olika projekt inte utvecklats som man först föreställt sig. Så är fallet med Palatset. Idag, med facit i hand, är det enkelt för envar att se att satsningen på ett palats för barn- och ungdomskulturen var fel.

Viktigt att komma ihåg är dock att många gjorde felbedömningen. Listan är lång över såväl offentliga som privata aktörer som trodde på Palatsets möjligheter: Statens Fastighetsverk, Statens kulturråd, Stockholms läns landsting, Postkodlotteriet, Natur & Kultur, Norstedt med flera. Och faktum är faktiskt att Rudins egna partikamrater röstat med alliansen i frågor rörande Palatset i kulturnämnden. Rudin satt visserligen inte själv i kulturnämnden när besluten fattades men han var å andra sidan väl företrädd av Roger Mogert, oppositionsborgarrådskollega till Rudin i Socialdemokraterna.

Tilläggas kan att på de punkter oppositionen reserverat sig i nämnden angående Palatset har det rört entrépriserna, särskilt för barn och ungdomar från stadens skolor, och att besökande elever ska kunna ha med sig matsäck. Förstnämnda ståndpunkt delade Vänsterpartiet och Miljöpartiet, sistnämnda stödde Miljöpartiet på egen hand. I inget av fallen röstade Socialdemokraterna med sina oppositionsvänner utan gick på majoritetens förslag till beslut.

Den stora skillnaden mellan Socialdemokraternas och Folkpartiets hållning i frågan verkar alltså vara huruvida man i efterhand vågar stå för fattade beslut.

Nu kommer kulturförvaltningen tillsammans med alla andra inblandade att se över vad som gick fel, varför kontollmekanismerna klickade just här. Min förhoppning är att vi alla lär oss något om hur man bygger upp bra projekt med många inblandade och att det finns ett fortsatt stort intresse att stödja barn- och ungdomskultur.  Lärande är betydligt viktigare för framtiden än partipolitiskt populistiskt skrän.

/ Madeleine Sjöstedt

Läs: Alla köpte idén utan att kolla fakta
Läs: Palatsets fiasko utreds av Stockholms stad
Läs: KUN protokoll 2009-02-10
Läs: KUN protokoll 2009-12-15
Läs: KUN protokoll 2011-04-19

Kommentarer»

1. Nikola M (@dr_opera) - 7 februari 2012

Det som var genialiskt med Palatset var verksamheten och huset i sig. Felen var att verksamheten satte igång för stort för snabbt – namnet hann inte etablera sig långsamt. Vidare är platsen dålig, ingen unge eller förälder åker till Riddarholmen om de inte MÅSTE. Det är krångligt att ta sig dit själv, man måste ha en mycket mer spontan dynamik i ungdomsrörelser. Det är en helt annan sak med Fotboll, alla vet vad fotboll är och alla kompisar gör samma sak. Palatset är ngt nytt, konstigt och ingen regelbundet. Namnet och verksamheten hade behövt sätta igång med liten skala under tre år och därefter långsamt bygga ut. På så sätt riskerar man inte lika mycket och verksamheten investerar sin tid och sina pengar i att bygga upp en rutin, en vana och sitt namn. Nu hann inte ungar ens reagera förrän Palatset stängde. Många tänkte säkert ”det låter skoj” och hann inte dit eftersom allt annat i livet kom ivägen.

2. Att investera andras pengar i egna projekt « Basses Hörna - 7 februari 2012

[…] bloggar: Madeleine Sjöstedt. Share this:TwitterLike this:GillaBli först att gilla denna […]

3. Karin Aurell - 30 april 2013

Madeleine Sjöstedt, har du kommit fram ännu till var alla hundratals miljoner kronor tog vägen? Du skulle undersöka det, skrev du. Var det du, som kulturminister, som hade yttersta ansvaret för projektet Palatset?

angusthlm - 30 april 2013

Nej det var inte Madeleine som hade det yttersta ansvaret för Palatset. Staden var som Stockholms läns landsting, Statens kulturråd mfl en av många finansiärer.

/Anders


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: