jump to navigation

Stockholm behöver en ny opera 2 februari 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

I en intervju i Dagens Nyheter idag meddelar operachefen Birgitta Svendén att hon lägger planerna på såväl ett nytt operahus som ett nytt maskineri på hyllan. Målsättningen om att Stockholm – likt Köpenhamn och Oslo – ska få ett modernt scenkonsthus tycks därför mer avlägsna än på länge.

Istället för att satsa på svensk scenkonst verkar man det nu som Sverige och Stockholm får nöja sig med att lappa och laga den gamla operan från 1890-talet. Synd. Ska Stockholm vara en världsstad krävs att vi har ett scenkonsthus av hög standard. Inte att vi har en Opera som långsmat omvandlas till ett ytterligare ett museum.

Vad som  händer i Köpenhamn avskräcker uppenbarligen från handling. Hyran i den nya Operan urholkar driften, men det finns ju olika sätt att både bygga,  finansiera och driva kulturinstitutioner. Av detta verkar regeringen märkvärdigt ointresserad.

Trots att operaintresset är stort är situationen allvarlig. Sedan ett flertal år tillbaka har Operan inte kunnat visa vissa föreställningar på grund av tekniska begränsningar. Och även om man genomför den renovering som nu planeras kommer operahuset ändå att ha kvar samma begränsningar som tidigare, precis som Svendén konstaterar i tidningen idag:

”Konstformen och byggnadens begränsningar kommer fortfarande att kräva manuell hantering. Vi kan inte spara undan hela scenbilder i operahuset utan måste plocka isär dekoren efter varje föreställning om en annan föreställning ska in.”

Jag och Folkpartiet tillhör dem som anser att vi nu måste satsa på ett nytt modernt scenkonsthus i Stockholm. Om detta skrev jag och kulturutskottets vice ordförande Christer Nylandet (FP) om på DN-debatt för ett tag sedan och jag tycker att de argument vi framförde för ett nytt scenkonsthus då är lika aktuella idag:

• För det första är det nuvarande operahuset i stort behov av akuta renoveringar, efter många år av undermåligt underhåll. Arbetsmiljön är oacceptabel och riskfylld både för dem som uppträder och för publiken.

• För det andra behövs ett operahus med moderna mått och modern teknik i Stockholm för att Sverige framöver ska kunna ligga i scenkonstens framkant. Dagens scen är för liten och tekniken för omodern för att kunna ta emot avancerade uppsättningar från omvärlden och för att fullt ut kunna delta i det internationella utbytet. Dessa begränsningar gör det naturligtvis också svårt att använda ny tekniks alla möjligheter.

• För det tredje går operakonsten just nu mot en ny vår. Över hela Sverige görs nysatsningar på opera och musikvänner samlas i biografer och Folkets hus för att se utsändningar från Metropolitan i New York. Göteborgsoperan är ett fantastiskt exempel på hur en nysatsning på opera kan lyfta såväl konsten i sig som att bredda intresset för den. Norrlandsoperan, Dalhalla och Opera på Skäret är andra goda exempel på nytänkande kring operakonsten.

För att klara av den stora uppgiften att bygga ett nytt operahus är jag av den bestämda uppgiften att det måste ske i samarbete med näringslivet eller andra privata finansiärer. Precis som skedde då det nuvarande operahuset en gång i tiden kom till.

Hanteringen, eller bristen på hantering, av behovet av ett nytt hus för nationalscenen är genant. 

/ Madeleine

ABC: FP: Bygg nytt operahus i Stockholm

Radio Stockholm: Folkpartiet vill ha ett nytt Operahus

Kulturbloggen: Folkpartiet villbjuda in näringslivet för att finansiera ett nytt Operahus i Stockholm

Mats Berglunds blogg: Skall vi ha en ny Stockholmsopera?

Teatermagasinet: Folkpartiet: bjud in näringlivet för att finansiera ett nytt operahus

SvD: FP-utspel om ny opera

Kommentarer»

1. Freddy - 6 februari 2012

Snälla snälla Madeleine, kan du inte tagga ner lite med prestigeprojekten nu efter Palatset-fiaskot ?
Finns nåt som heter måttfullhet med våra skattepengar, trodde det var en princip som borgare hyllade.

2. Opera – bortskämda vill ha ännu mer | Osunt - 6 oktober 2012

[…] Madeleine Sjöstedt (kultur- och fastighetsborgarråd i Sthlm) […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: