jump to navigation

Badhusboom? 1 februari 2012

Posted by angusthlm in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

För två år sedan släppte tankesmedjan Timbro rapporten Arenafeber om hur många svenska kommuner satsar stort på sportarenor. Idag var det dags för en ny rapport på samma tema men denna gång med badhusen i blickfånget: Badhusboom.

I Badhusboom driver rapportförfattaren Philip Lerulf tesen att det runtomkring i Sverige byggs många och väldigt påkostade badhus, ofta med bevekelsegrunden att ”sätta kommunen på kartan” eller med förhoppningen om att investeringen ska locka långväga besökare till kommunen. För att underbygga sin tes pekade Lerulf på ett antal kommuner i framförallt Skåne och Mälardalen, dock ej Stockholm, som den senaste tiden antingen uppfört eller planerar att uppföra badhus.

Inbjudna att kommentera rapporten var Stockholms kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt och Sveriges kommuner och landstings VD Håkan Sörman. På någon punkt höll Sörman och Sjöstedt med Lerulf, exempelvis att många kommuner säkert skulle tjäna på att i större utsträckning samarbeta om badhus- respektive simhallsetableringar och att det är oroväckande att många projekt drar iväg i kostnad. Men på många andra punkter rådde det delade meningar mellan Lerulf och de inbjudna talarna.

Stämmer det att det råder en badhusboom i Sverige frågade sig Sörman som pekade på att kommunernas investeringar i kultur- och fritidsanläggningar faktiskt har varit tämligen oförändrade och att det i snitt byggts två badhus- eller simhallsanläggningar om året i Sverige de senaste 20 åren. Madeleine menade att hon inte kunde se någon badhusboom i Stockholm och framhöll att det är en dålig idé att, som Lerulf gör i rapporten, föreslå många mindre anläggningar framför få påkostade mot bakgrund av att det är billigare att möta medborgarnas efterfrågan i en eller några större anläggningar än många små.

Samtidigt framhöll Madeleine vikten av att det finns god tillgänglighet till simhallar sett ur ett folkhälsoperspektiv. Många gånger är just simning en motionsform som efterfrågas av grupper som annars inte motionerar och som idrottsföreningslivet inte når. Att attackera just badhusen sett ur ett folkhälsoperspektiv är alltså inte en särskilt god tanke.

Men även om rapporten har sina brister pekar den ändå på ett område som de kommande åren kommer att få allt större betydelse av den enkla anledningen att många av de simhallar som finns runtom i Sverige står inför mycket stora investeringar. Det kommer att bli en riktig utmaning att rusta simhallarna för framtiden, men än verkar det vara för tidigt att tala om någon boom. Och givetvis, det finns alltid ett värde i att granska om skattebetalarnas pengar går till rätt saker och används på det mest effektiva sättet.

/Anders

Se seminariet via webbtv genom att trycka här.
Läs Philp Lerulfs och Arvid Malms debattartikel om badhusboom på Svt debatt genom att trycka här.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: