jump to navigation

Ulf Nilsson (FP): Nationell skandal 17 januari 2012

Posted by angusthlm in Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

 Förra året meddelade Riksbanken att den före detta generalsekreteraren i FN, Dag Hammarskjöld, blir den svensk som i framtiden ska pryda vår nya tusenkronorssedel. Idag, mindre än ett år senare, meddelade Svenska Turistföreningen att Hammarskjöld-museet i Backåkra måste stängas. Flera riksdagsledamöter från Folkpartiet kräver nu att staten engagerar sig för museets överlevnad.

– Uppgiften att Dag Hammarskjölds Backåkra i Skåne måste stängas är inget annat än en nationell skandal. Sveriges regering genom kulturdepartementet har ett ansvar för att så inte sker, att donationen som gjordes av FN:s 1961 förolyckade generalsekreterare Dag Hammarskjöld förblir tillgänglig för svenskar och för utländska gäster, sade riksdagsledamoten Ulf Nilsson (FP) tidigare idag i ett pressmeddelande.

Gården Backåkra testamenterades av Hammarskjöld till Svenska Turistföreningen (STF) för att vara en samlingsplats för möten om natur- och kulturvård samt andra ändamål som tjänar FN:s och liknande organisationers syften. STF har också bedrivit ett museum i gården för att sprida kunskap om Hammarskjölds gärning. Bakgrunden till att STF nu stänger museet är att föreningen inte anser sig kunna fortsätta driva museet utan några ekonomiska anslag från staten.

/ Anders

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: