jump to navigation

Ledsamt besked om Palatset 17 januari 2012

Posted by angusthlm in Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

För bara någon timma sedan fick jag reda på att barnkulturhuset Palatset begärts i konkurs vid Stockholms tingsrätt. Beskedet kom inte som någon överraskning. Som framkommit i medierna den senaste tiden har Palatset haft mycket svårt att få verksamheten att gå runt.

Det är givetvis mycket beklagligt att Palatset inte har kunnat driva verksamheten enligt de fastlagda planerna, inte minst med tanke på det starka stöd som staden gett Palatset. Vi har varit medvetna om riskerna med en så stor och omfattande verksamhet och därför har kulturförvaltningen fört en dialog med Palatset i vilken man framhållit att det måste anpassa verksamhetens storlek efter hur intäkterna utvecklar sig. Att starta en kulturverksamhet med en beräknad omsättning på 45 miljoner kronor är en mycket stor utmaning, dessvärre en utmaning som Palatset inte lyckats ro i hamn.

Vissa menar att Palatset är ett misslyckande för idén om att mer privata medel kan få kulturen att växa ytterligare. Det tycker jag är mycket felaktigt. Palatset har fått in ett starkt sponsorstöd och stora medel på så sätt. I Stockholm har en rad kultursatsningar tillkommit med privata medel, många av dem rena framgångssagor. Det främsta exemplet på senare tid är Fotografiska museet som på kort tid blivit en referenspunkt för Stockholms alla kulturintresserade. Vad gäller just barnkultur är Dockteatern Tittut och många andra barnteatrar bra exempel.

Stockholms stad har hela tiden stöttat projektet och vi anser fortfarande att Palatsets idé och verksamhet ligger helt i linje med Stockholms stads prioritering av kulturverksamheter med kvalitet för Stockholms barn och unga.

Under förutsättning att konkursförvaltaren och stiftelsen kan presentera en aktör som är beredd att ta över verksamheten med en långsiktig och genomarbetad affärsmodell är vi beredda att överväga om det finns möjligheter att ge ett fortsatt stöd till barn- och ungdomskultur på Riddarholmen. Vi hoppas att den process som idag har inletts kan vara början på en nystart för Palatset. Om kulturlivet ska växa behövs insatser både från det privata och det effentliga.

/Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Perre - 18 januari 2012

Konkurs efter 3 mån för nåt ni slängt in 9 milj skattekronor i !
Att ni tycker nåt är en bra idé räcker inte, det är ert ansvar att kolla upp att det är realistiskt också. Epic fail, och samtidigt har ni dragit bort pengar från verksamheter som funkar, läggs en massa ideellt arbete på och är förankrade i förorter. Fria teatern, Aspuddsbadet osv


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: