jump to navigation

Ideologin förblindar för fakta 11 januari 2012

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

Sedan Bengt Ohlssons artikel i Dagens Nyheter (DN) om varför kulturskaparna måste vara vänster har inläggen i debatten om Kultursveriges ideologiska hemvist duggat tätt. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborgs var så klart snabb att ge sin helt och hållet förutsägbara syn på saken. Genom sina reflexer bekräftade hon Bengt Ohlssons tes.

En av Lindeborgs invändningar mot Ohlssons inlägg är att han ger sig på den vänster som är kulturens beskyddare: ”En tredjedel av landets folkbibliotek är visserligen hotade, försvarade endast av den vänster som Ohlsson nu bespottar.”

Man kanske inte ska bli allt för förvånad över Linderbergs utfall med tanke på hennes egen ideologiska hemvist. Men man undrar hur hon har kunnat undgå den renässans för folkbiblioteken som ägt rum utanför hennes egen farstukvist i Stockholm sedan alliansen tog över makten 2006 och Folkpartiet fick ansvar för kulturpolitiken.

Öppettiderna på folkbiblioteken har utökats för att förbättra stockholmarnas tillgänglighet. T-banebibliotek har öppnats vid Stureplan, i Högdalen och i Bredäng så att biblioteken ska finnas där stockholmarna rör sig.

Budgetmässigt har biblioteken sedan valsegern 2006 fram till 2010 fått cirka 55 miljoner kronor i ökade anslag, eller räknat i procent en ökning om 25 procent. Tvärtemot vad Linderborg insinuerar har alliansen i Stockholm satsas betydligt mer än den vänster hon lyfter till skyarna som kulturens beskyddare.

Samma sak gällande kulturpolitiken i stort i Stockholms stad. Sedan maktskiftet 2006 har kulturbudgeten ökat från strax under 940 miljoner kronor till 1020 miljoner kronor 2011. En ökning om 140 miljoner kronor eller 15 procent.

För 2012 ökar återigen kulturbudgeten, nu med 32,5 miljoner kronor. Det betyder att stödet till det fria kulturlivet höjs med 15 miljoner kronor och den så kallade subventionen höjs med 40 procent till 6,7 miljoner kronor så att fler barn och unga ska ta del av högkvalitativ scenkonst. Bara för att nämna några satsningar.

Den myt om att borgerligheten mer än allt önskar se en nedmontering av kulturpolitiken som Linderberg och hennes meningsfränder odlar har alltså lite att göra med den verklighet som äger rum utanför samtalen kring kaffebordet på Aftonbladets kulturredaktion. Kanske det är därför som reaktionerna mot Ohlsson har blivit så starka, för att inte säga hätska – att någon inifrån den helgedom som vänstern anser vara sin egen tar av sig de ideologiska skygglapparna och frågar hur saker och ting verkligen förhåller sig bortom retoriken.

I maj 2010 gjorde vi en sammanställning här på bloggen över hur anslagen till biblioteken i Stockholm förändrats sedan 2001 samt vilken majoritet som för respektive år styrde Stockholm. I den framkommer det med all tydlighet att det ingalunda är de rödgröna som satsat mest på biblioteken. Se tabellen genom att klicka på länken nedan.

https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2010/05/20/rodgron-idetorka-inom-kulturen/

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Ingegerd Wahl - 11 januari 2012

Väldigt märkligt att Madeleine S kommenterar Åsa Linderborgs artikel genom att tala om biblioteken enbart i Stockholmsregionen. Det pågår ju en massiv nedmontering och stängning av biblioteken på både mindre och större orter på landsbygden! Åsa Linderborg vet om detta, men tydligen inte M S.
Alliansens politik med försämring av sjukförsäkringen och av tillämpningen av LSS har vältrat över ökade kostnader på kommunerna för försörjningsstöd och assistenthjälp. Då får kulturen stryka på foten, något som M S borde känna till. Eller också låtsas hon inte om detta, vet inte vad som känns sämst…

Sverige är större än Stockholm.
Frustrerad läkare i Dalarna.

Madeleine Sjöstedt - 12 januari 2012

Jag angriper att Lindeborg säger att vänstern är de som förvarar biblioteken genom att ge exempel på att i huvustaden är det varit precis tvärtom. Se siffror.
Sant är att det sker biblioteksnedläggningar på andra ställen i landet. Då jag sett var det sker tror jag att det ofta handlar om vänster-styrda kommuner. Jag har för avsikt att titta närmare på det.
Madeleine

jonasuebel - 12 januari 2012

Att Stockholms kultur- och fastighetsborgarråd uttalar sig om kulturpolitiken i Stockholms stad, som denne har ansvar för, är ganska självklart. I Stockholms stad har vi genomfört en gigantisk bibliotekssatsning under alliansen år vid makten. Det stämmer att många bibliotek har lagts ner på landsbygden sedan 1995 och det är just det som är poängen. Det förekommer oftast i kommuner där Folkpartiet inte har makten utan just den vänster som Åsa Lindeborg påstår alltid är bibliotekens försvarare, även om det naturligtvis finns undantag.

Jonas

2. Agnieszka Chylińska - 11 januari 2012

Hej Madeleine,

tyvärr räknar du fel när du skriver att folkpartiet/alliansen har ökat kulturbudgeten i Stockholms stad:

”Sedan maktskiftet 2006 har kulturbudgeten ökat från strax under 940 miljoner kronor till 1020 miljoner kronor 2011. En ökning om 140 miljoner kronor eller 15 procent.”

Från 940 till 1020 miljoner är ökningen bara 80 miljoner eller 8,51 procent. Från november 2006 till november 2011 ökade konsumentprisindex (KPI) med 9,68 procent. Ni har alltså i reella tal minskat kulturbudgeten med en dryg procent. Inte mycket att vara stolt över. Kulturbudgeten var liten redan innan era nedskärningar.

Hur kommer det sig förresten att borgerliga kulturpolitiker alltid glömmer inflationen i sina beräkningar?

Mvh, Agnieszka

jonasuebel - 12 januari 2012

Det är helt riktigt att ökningen mellan 940 till 1020 är 80 miljoner. De 60 miljonerna som ”saknas” för att ekvationen skall gå ihop är de pengar som vi satsar på kultur i stadsdelsnämnderna och som går vid sidan av kulturbudgeten. Den totala satsningen är m a o 1080 mnkr. Jag beklagar att fel siffra kom med som ledde till missförståndet.

Jonas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: