jump to navigation

Strindberg@Twitter 22 december 2011

Posted by angusthlm in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Med bara några få dagar kvar till Strindbergsåret har nationalförfattaren August Strindberg börjat twittra. Igår lämnade han det något kryptiska meddelandet ”Karlavagnen stod kl 8.15 e.m midt för salsfönstrets spröjs.”

Givetvis är det inte Strindberg själv som lagt upp notisen, även om han säkerligen skulle ha varit förtjust i om något av hans ockulta experiment hade visat sig resultera i att hans ande återvänt från de döda lagom till jubileet.

Men de små notiserna är faktiskt av Strindbergs penna, hämtade från den dagbok han förde mellan åren 1896-1908, den så kallade Ockulta Dagboken. Att de läggs ut på twitter med en fördröjning om litet över 100 år är en del av Stockholms stads firande av nationalförfattaren.

Ett kul grepp av Liljevalchs konsthall som genomför projektet i anslutning till utställningen August som öppnar hösten 2012. Säkerligen hade ett medium som twitter passat Strindberg som aldrig var sen att meddela offentligheten sin mening.

Strindbergsåret har annars redan tjuvstartat i Stockholm. Under året har såväl Fröken Julie, Dödsdansen och Leka med elden haft premiär på Stockholms stadsteater.

Men lejonparten av Strindbergsåret kommer givetvis att äga rum nästa år. Då sätter Stadsteatern upp En dåres försvarstal, Ett drömspel och Till Damaskus. Liljevalchs konsthall öppnar i september sin stora utställning August, delvis i samarbete med stadsteatern. Självklart kommer Strindberg också att uppmärksammas för fullt på biblioteken, i skolorna och inom det fria kulturlivet. Från Stockholms stads sida har vi bland annat skjutit till mer medel till både Strindbergs Intima Teater och Strindbergsmuseet.

Med andra ord kommer 2012 att bli ett fint år för alla som älskar att se Strindbergs pjäser!

Vill du följa Strindbergs twitterflöde kan du göra det på adressen: www.august2012.se

Madeleine

Kommentarer»

1. Fredrik - 26 december 2011

Glädjande nyheter.
Strindberg är en själsfrände och humanist som förtjänar att uppmärksammas av nya generationer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: