jump to navigation

I konsten finner motståndet ett rum 22 december 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: ,
trackback

Sveriges Radio (SR) rapporterar idag att Konstnärernas Riksorganisation (KRO) tar strid för den iranske konstnären Mehran Galledarizadeh som hotas av utvisning. Galledarizadehs konst har förstörts av regimen i Iran och han uppger själv att han ett flertal gånger har utsatts för tortyr i sitt hemland. Sista gången han frihetsberövades fick han gå om han lovade att aldrig mer måla igen. Galledarizadeh öde är en tragedi, dessvärre delar han det med många andra kulturskapare världen över.

Folkpartiet har varit drivande i införandet av det så kallade fristadsprojektet i Sverige. Det vill säga att författare vilka i sina hemländer är trängda på grund av sin publicistiska gärning ska finna en fristad i Sverige under en tid. Hitintills har fyra kommuner anslutit sig till projektet: Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö. Internationellt leds arbetet av ICORN. Stockholm är också engagerat i Shahrazad-projektet.

Kommunerna/länen som ansluter sig ska ställa upp med kostnaderna som uppstår i samband med att de tar emot en författare, exempelvis för boende, uppehälle och sjukvård. Staten å andra sidan bidrar genom Statens kulturråd med stöd för att den mottagne ska kunna verka i Sverige, genom att bland annat ge stöd till översättningar eller för litterära framträdanden.

Fristadsprojektet bidrar till att ge olika skribenter möjligheten att under en tid utveckla sitt konstnärliga skapande i trygghet samtidigt som Sverige berikas med en ny konstnärlig röst. Det är ett konkret exempel på hur man på kommunal nivå kan göra en insats både för litteraturen och för yttrandefriheten.

Frågan är om inte ett liknande system borde inrättas också för bildkonstnärer. Konstnärer är precis som författarna ofta hårt trängda i auktoritära samhällen. De makthavande i den ofria världen vet att kulturen är det rum i vilket frihetens motstånd först slår rot och där oppositionen aldrig tystnar.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. bograhn - 23 december 2011

Nej, det tycker jag inte.
Det får vara slut med kramandet av
kulturarbetare på skattebetalarnas bekostnad.

2. Femtio år med konsten i tunnelbanan - 28 december 2011

[…] I konsten finner motståndet ett rum « Från huvudstad till världsstad […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: