jump to navigation

En svart dag för yttrandefriheten 21 december 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
trackback

För en liten stund sen kom nyheten (bl a här) att de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har dömts skyldiga till illegal inresa och understödjande av terrorism. Domaren lär ha menat att de två svenskarna ”använt sitt yrke som täckmantal för att gå terroristernas ärenden”, enligt DN. Maxstraffet för de två åtalspunkterna lär ligga mellan 15 och 25 år.

Som svensk tar man ofta yttrandefriheten som given; att det är varje människas självklara rätt att uttrycka sin åsikt. Dagar som denna blir man påmind om vilket oerhört privilegium yttrandefriheten är. För många människor är det långtifrån självklart att yttra sin åsikt, än mindre att sprida den i olika medier. Så är fallet i Etiopien där de två svenskarna nu dömts och så är också fallet i Eritrea där en annan svensk – Dawit Isaak – sitter fängslad för sin journalistiska gärning. Dessvärre kan listan på andra länder där yttrandefriheten lyser med sin frånvaro göras lång.

I egenskap av liberal smärtar nyheter som denna oerhört. Genom liberalismens historia går försvaret för det fria ordet, den fria tanken och den fria pressen som en röd tråd. Utan yttrandefriheten finns inget fritt samhälle. Det visste Anders Chydenius, John Stuart Mill och Lars Johan Hierta.

Sveriges regeringen har varit aktiv, men respekterat den i FN-stadgan nedlagda rätten för varje land att döma efter sina egna lagar. Och det finns väl just inga alternativ till det. Men man kan också konstatera att även om domen sker enligt Etiopiens egna lagar och även om rättegången, vilket vi inte vet, följt internationella rättsprinciper så är Etiopien ett av världens mest korrupta länder enligt Transparency International. Det är också ett land vars situation för de mänskliga rättigheterna fått skarp kritik bland annat av Amnesty International och det är ett land som i och för sig håller val men som inte upprätthåller demokratin. Bara för ett par år sedan antog parlamentet en lag som förbjuder enskilda organisationer som får medel från utlandet att arbeta bland annat med mänskliga rättigheter. Folkpartiets hållning att svenskt bistånd inte ska hjälpa till att hålla korrupta regeringar under armarna blir nu ännu mera aktuellt!

Jag hoppas att stödet för Schibbye och Persson kommer att vara lika starkt som det varit och är för Isaak men att utgången av ett sådant stöd blir mer lyckosamt. Vänner av yttrandefriheten bör inte vila förrän Schibbye och Persson har kommit hem igen.

Madeleine

Transparency Internationals lista här, Amnesty Internationel bl a här, Sida och Etiopien här

Kommentarer»

1. Maximilian Fall - 21 december 2011

Jag förstår inte ens att folk är så naiva att man fortfarande tror det här var nånting annat än en på förhand riggad process där man bara höll igång skådespeleriet mot omvärlden. Det är uppenbart för vem som helst med ens en liten hjärna att se hur resultatet på förhand var planerat, och att ”rättegången” bara var en process dit.

2. Leif Mohlin - 22 december 2011

Vad har hänt med FP? När jag googlar Folkpartiet och Etiopien är du den enda länken? Visst , nu tror jag den viktigaste opinionsbildningen är utomlands. Eller trodde kanske jag skall säga För om inte det liberala regeringspartiet är drivande i en sådan här fråga så undrar jag verkligen om regeringen är drivande?
Är just nu bars extreme förvånad. Skulle vilja ha petitionslistor, statements mm att instämma i och ge sitt stöd.

Tror att massivt nätengagemang kan hjälpa. Men centralt placerade FPartister måste nog träda fram. Är du verkligen bara den enda?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: