jump to navigation

Vi satsar på den offentliga konsten! 13 december 2011

Posted by angusthlm in Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

Idag skriver Svenska Dagbladet om den satsning som Stockholms stad gör på den offentliga konsten i kulturnämndens verksamhetsplan för 2012.

Sedan 1963 har Stockholm en procentregel för offentlig gestaltning som innebär att en procent av kostnaden av alla ny- eller ombyggnationer ska gå till offentlig konst. Ett exempel på hur regeln fungerar är att 22 miljoner kronor avsätts för offentlig konst i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden som SvD berättade om idag.

Satsningen som vi nu genomför ska framförallt förstärka Stockholm Konst, den avdelning inom Kulturförvaltningen som har hand om den offentliga gestaltningen. Stockholm Konst spelar en mycket viktig roll i den offentliga gestaltningen genom att det är de som har kontakt med bolagen som bygger och därmed ska se till att dessa verkligen avsätter pengar till konsten. Men satsningen ska också möjliggöra att Stockholm Konst arbetar med offentlig konst i ytterområden som idag har väldigt få offentliga gestaltningar – de ”vita fläckar” som tyvärr finns på Stockholms konstkarta.

Vi värnar den offentliga konsten som för många människor är den enda kontakten med högkvalitativ konst. Det är därför Stockholm Konst har gått från att för tre år sedan ha 13 projekt till att nu ha hela 56 projekt på bordet.

Även i Stockholms läns landsting slåss Folkpartiet för den offentliga konsten genom kulturlandstingsrådet Anna Starbrink (FP). Vid byggandet av Nya Karolinska ska exempelvis hela 118 miljoner kronor satsas på den konstnärliga gestaltningen vilket troligtvis är en av de största konstsatsningarna i modern tid i Sverige. Läs Anna Starbrinks blogginlägg om landstingets konstsatsning här.

/ Anders Gustafsson

Kommentarer»

1. ”In waiting” för en plats att stanna | Rasmus (liberal) - 9 oktober 2013

[…] finns också en påse pengar – som Madeleine Sjöstedt sett till att utvidga – för att köpa in och placera ut konst på fler platser, där det […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: