jump to navigation

Förslag om verksamhetsstöd 2 december 2011

Posted by jonasuebel in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
trackback

Idag presenterade kulturförvaltningens förslag till fördelningen av verksamhetsstöd till det fria kulturlivet för 2012. För det fria kulturlivet och för alla stockholmare finns många goda nyheter i förslaget.

För det första delas ytterligare lite över 5,8 miljoner kronor ut i verksamhetsstöd 2012 vilket är ett resultat av våra ansträngningar för att skapa mer medel till Stockholms kulturliv. I budgeten, som antogs av stadsfullmäktige i oktober, beslutades att stödet till det fria kulturlivet ska öka med 15 miljoner kronor. Det är en dramatisk ökning, och det är framförallt denna ökning som möjliggör att sammanlagt 37 kulturverksamheter nu får ökade anslag från Stockholms stad.

Att mer medel tillförs Stockholms fria kulturliv innebär att både kvaliteten och den konstnärliga utvecklingen inom kulturlivet ges möjlighet att utvecklas, något som kommer att komma både nya och gamla kulturintresserade stockholmare till del. Det är också vår övertygelse att de nu tillskjutna medlen kommer att öka räckvidden för kulturen.

För det andra innebär kulturförvaltningens förslag att framförallt filmområdet tillförs mer medel. Det ligger helt i linje med att fördelningen av medel ska bli mer rättvis mellan de olika konstarterna. Länge har vissa konstarter, trots att de når ut till väldigt många stockholmare och mötts av ett stort intresse, mottagit en alltför liten del av verksamhetsstödet. Samtidigt måste man givetvis vara väl medveten om att kostnaderna för att driva olika typer av verksamhet ser helt olika ut, någon millimeterrättvisa efterstävas inte – enbart en mer välavvägd fördelning.

Det sistnämnda har också varit en del av arbetet med den omgörning av kulturstöden som genomförts under 2011 och som börjar gälla för ansökningarna nästa år. Det kommer att bli spännande att om ett år se hur Kulturförvaltningen föreslår att de nya kulturstöden fördelas.

Som alltid är det viktigt att poängtera att de enskilda bedömningarna om vem som får eller vem som inte får verksamhetsstöd inte är en politisk fråga utan en fråga för förvaltningen i samråd med referensgrupperna. Tidigare hade vi en ordning där politiker utan erforderlig sakkunskap deltog i kvalitetsbedömningarna. Detta var ett olyckligt system som vi avskaffade när vi kom till makten i syfte att upprätthåla principen om armlängds avstånd. För Folkpartiet är denna princip oerhört viktig för att värna den konstnärliga kvaliteten och den konstnärliga friheten. Denna princip har vi dessutom ytterligare förstärkt i de nya kulturstöden.

Förslaget återfinns i sin helhet på insyn

Madelenie

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: