jump to navigation

4 miljoner i ytterligare satsning på fria kulturlivet 24 november 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

I stadens budget har alliansen gett Stadsteatern i uppdrag att erbjuda det fria scenkonstlivet i Stockholm att gästspela på scenen Bryggan i Kulturhuset, vilket DN skriver om idag. Det har vi gjort i syfte att kunna erbjuda en plats och skapa ett skyltfönster för de oetablerade grupperna att sätta upp sina produktioner. Totalt handlar det om en subvention på 4 170 000 per år för de oetablerade grupperna. Detta ska läggas till de 15 miljoner som vi förstärker kulturstödet med i år.

Stadsteatern kommer alltså inte att producera, utan ta emot färdiga produktioner och på Bryggan i kulturhuset stå för infrastrukturen inför föreställningen. Det fria kulturlivet kan på så sätt dra nytta av Stadsteaterns stora popularitet, och har man så många scener är det rimligt att man tar ett visst ansvar även för det fria kulturlivet.

Biljettintäkterna delas mellan den gästande gruppen och Stadsteatern. I detta ingår även att Stadsteatern står för hyreskostnader, bevakning, marknadsföring, biljettförsäljning, tekniker och konstnärliga ledare.

Madeleine

Kommentarer»

1. Bo Grahn - 24 november 2011

Jag tycker att vuxna människor 18-65 kan betala fullt ut för kulturen och att skattepengar kan satsas på barnkultur och till boende på instutition.

Finns det några mer bidragsberoende än kulturmänniskor?
Är detta verkligen jobb-politik a la alliansen?

Danjel - 28 november 2011

Bo. Tycka får man ju bäst man vill. Men med en aning historisk förankring så vet man att konst inte bär sig på marknadsmässiga villkor. Inte Shakespeare, Goethe eller Laurie Anderson. Speciellt inte konsten på väg upp. Men det omvända gäller också. Ett samhälle kan inte klara sig utan en fri ifrågasättande konst.
Mitt problem med förslaget är att det som jag ser det motverkar sitt syfte. Om syftet är att stödja den fria scenkonsten.

2. Danjel - 28 november 2011

Jag förstår inte hur ni kom fram till detta. Det här får motsatt effekt. Ineffektiv hantering av de få kulturmedlen…

3. Madeleine Sjöstedt - 28 november 2011

Bo och Danjel
Min uppfattning är att ett demokratiska samhälle måste ha ett levande kulturliv. Kulturlivet kan inte klara sig helt på marknadens villkor. Därför ska en levande storstad som Stockholm ha ett kraftfullt stöd till kulturen.
Danjel, berätta gärna mera om din kritik mot att Stadsteatern öppnar en av sina scener för scenkonsten utanför institutionerna. Medlen som anslås till detta kommer från Stadsteaterns budget. Min uppfattning är att de stora kulturinstitutionerna måste ta ett ansvar också utanför deras egen ram. Krav på att öppna upp sig för kultur producerad även av andra finns på alla kulturinstitutioner i staden – bibliotek, Kulturhuset, Stadsmuseet, Liljevalchs o s v. Vad är det för fel med det?
Madeleine

4. Fri Scen Stockholms stadsteater « Från huvudstad till världsstad - 13 juni 2012

[…] i Stockholm att gästspela på scenen Bryggan i Kulturhuset, vilket vi tidigare skrivit om på bloggen. Syftet med detta är att erbjuda en plats och skapa ett skyltfönster för de oetablerade […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: