jump to navigation

Ipred 18 november 2011

Posted by jonasuebel in Internet och kulturen, Kultur för fler.
trackback

Som många medier skrivit om så har det första Ipred-målet nu gått genom alla de svenska rättsinstanserna och skickats iväg till EU-domstolen – innan det ska tillbaka till Högsta domstolen. EU-domstolen ska avgöra huruvida Ipred krockar med annan lagstiftning.

Fallet ifråga är det s k Ephone-fallet och har pågått sedan i april 2009. Ephone-fallet handlar om att fem ljudboksförlag begärt att få ut uppgifter om vem som ligger bakom en viss ip-adress, på vilken en ftp-server med tusentals e-böcker ska ha funnits och delats ut illegalt. Begäran har skett med stöd i Ipred-lagen. Men operatören, Ephone, har motsatt sig att lämna ut uppgifterna.

Igår meddelade EUs generaladvokat att han rekommenderar EU-domstolen att besluta att det inte finns några hinder för Sverige att använda Ipred-lagen. Det är naturligtvis synd om EU domstolen kommer fram till detta, men själva grundfrågan är att Ipred i grund och botten är en lag som borde rivas upp. Istället för att se hur upphovsrätten kan förändras för att bejaka spridning och produktion av kultur har Sverige infört ipredlagen. Streamingtjänster (även reklamfinansierade) ligger mer rätt i tiden än lagar som kriminaliserar en hel generation. Lagen borde slängas i papperskorgen.

Jonas

Annonser

Kommentarer»

1. Magnus G Bergström - 18 november 2011

Men vad härligt att det finns vettiga politiker även bland borgarna.. Synd bara att ni inte sitter i regering utan i lokalpolitiken…

Så därför ger jag ett tips när det gäller politik i Sthlm som kan öka spridning av kultur utan att kosta pengar och ändå vara gratis:
Det finns tonvis med kultur som är licensierade under Creative Commons (CC). Vad skulle kunna hända om man inom all kommunal verksamhet började spela CC-musik istället? Sthlm skulle spara väldigt mycket pengar som ni då slipper betala till STIM och SAMI m.m..
Detsamma gäller annan konst som tavlor, skulpturer och fotografi.

Visa Stockholmare att det finns ett rikt kulturliv utanför Warner, Universal och Sony… Som inte kostar en krona!

På så sätt lyfts okända artister upp och kan få spelningar vilket resulterar i biljettpengar, vilket resulterar i mer musik, vilket resulterar i ett rikare och roligare Stockholm…

Ett litet tips från mig, en simpel Piratpartist och Upphovsman inom kultursektorn…

/Magnus G Bergström
Regissör, Manusförfattare och Pirat


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: