jump to navigation

Carenholm har både rätt och fel 2 november 2011

Posted by davidlindberg in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , , ,
trackback

Staffan ­Carenholm, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, skrev i måndags ett intressant inlägg på DN om hur vi kan minska byggbolagens likriktning vad det gäller nyproduktionen av bostäder. Carenholm har många viktiga poänger, men frågan är om en ökad politisering av stadsbyggandet verkligen är svaret på alla de problem som han målar upp.  

Nedan finner ni en kort replik skriven av borgarrådet Madeleine Sjöstedt, Daniel Forslund, gruppledare exploateringsnämnden, och Björn Ljung, gruppledare stadsbyggnadsnämnden. 

/David

Staffan Carenholm (DN 31/10) har rätt i att staden kan, och ska, bli mycket bättre på att ställa krav på byggbolagen. Men att staden skulle vara utan en tydlig och långsiktig stads- och bostadspolitisk vision är dock felaktigt.

Ett växande Stockholm är en stor utmaning. För att klara befolkningsökningen måste staden bygga minst 100 000 nya bostäder fram till 2030. Vi vill ha en mångfald av boendeformer i hela staden och markanvisningarna vägleds därför av målsättningen om en god blandning av hyresrätter, bostadsrätter, ägarlägenheter, studentbostäder och småhus.

Då duger det inte, som Carenholm skriver, att byggbolagen blir allt mer likriktade. Precis därför arbetar staden med att ta fram en Arkitekturpolicy – som kommer att höja arkitekturens och stadsplaneringens roll i all produktion – och i budgeten för 2012 slås det fast att stadens utveckling ska utmärkas av arkitektonisk mångfald och fler småskaliga projekt. Men fortfarande kan mycket bli bättre.

Exploateringskontoret måste bli betydligt hårdare i vilka krav de ställer på byggherrarna vid nya markanvisningar. Oavsett det gäller krav på kvalitet, upplåtelseform eller bostäder för ungdomar. Vi anser också att staden måste bli bättre på att främja konkurrensen genom att släppa in mindre byggherrar, samt mer aktivt inventera sin egen mark och fastigheter i jakt på platser där studentbostäder eller ungdomsbostäder kan uppföras.

Vi måste alltid balansera ett ständigt ökande behov av bostäder, arbetsplatser och infrastruktur med en långsiktigt hållbar, trivsam och vacker stad. Sveriges Arkitekters förslag är därför både välkomna och viktiga. Stockholm måste få plats även för nästa generations stockholmare, men staden får inte byggas sönder. Miljöer som i framtiden kan visa sig vara både oattraktiva, ineffektiva och otrygga gynnar ingen, allra minst stockholmarna. Folkpartiet vill därför ha en mer lyssnande stadsbyggnadspolitik. Att tillvarata stockholmarnas kunskap och kärlek till sin stad är ett av de viktigaste verktygen för kvalitetssäkring av framtida byggprojekt!

Madeleine Sjöstedt (FP)
kultur- och fastighetsborgarråd

Björn Ljung (FP)
gruppledare i stadsbyggnadsnämnden

Daniel Forslund (FP)
gruppledare i exploateringsnämnden

Kommentarer»

1. Erik - 2 november 2011

Lyssnande stadbyggnadspolitik? Men snälla nån, ni borgare har haft makten i ett antal år nu och i princip har ni inte åstadkommit ett skvatt när det kommer till bostadssituationen i Stockholm. Ni saknar dådkraft och verkar bara helt blåögt tro att marknaden ska lösa allt. Jo jag tackar. Se bara hur bra det gick när marknadens Boultbee ”lovade” det ena och det andra till era mindre begåvade allianskollegor.

Ni verkar oförmögna att möta situationens allvar med åtgärder av motsvarande tyngd. Tur då att ni kan röstas bort i nästa val.

davidlindberg - 8 november 2011

Hej Erik!

Tyvärr är bostadsbristen inte något man kan lösa på ett par år, särskilt inte när Stockholm bara de senaste fyra åren vuxit med 60000 invånare (vilket motsvarar ett helt Kalmar). Stadsbyggandet är, på gott och ont, relativt långsamma processer där tiden från idé till färdigt projekt inte sällan sträcker sig över flertalet år. Man kan således säga att stadsbyggandet lider av en slags eftersläpning, då en ambitionshöjning i byggandet inte ger resultat förrän efter ett antal år

Så påståendet att vi inte gör någonting håller jag verkligen inte med om. Tvärtom har vi kraftigt höjt ambitionerna och takten i bostadsbyggandet, och har bland annat satt upp målet om minst 100 000 nya bostäder till år 2030. Stockholm är därmed inne i den tredje större expansionsfasen någonsin.

Att öka takten i bostadsbyggandet är viktigt för hela Stockholm och Sverige, men samtidigt som vi gör detta får vi aldrig göra avkall på kvaliteten av det som byggs samt på de miljökrav som vi ställer. För vi ska inte bara säkerställa att människor har någonstans att bo, vi ska även säkerställa att Stockholm även fortsatt är en fantastisk stad att bo i.

/David

2. Stringfellow - 8 november 2011

Staden kanske borde bry sig mer om hur husen ser ut och hur dom placeras än det som verkar vara absolut viktigast idag – hur mycket betalt kan man kräma ut?
Otroligt kortsiktigt tänkande.

davidlindberg - 8 november 2011

Hej!

Du har helt rätt i att man måste tänka långsiktigt, men en del i detta är faktiskt att tillse att exploateringsprojekten klarar att bära sina egna kostnader. Om projekten skulle dras med stora underskott skulle det oundvikligen tillslut drabba stadens invånare. Dit vill vi inte. Men det betyder självklart inte att staden inte kan ställa hårda krav på byggbolagen, vad gäller kvalitet, arkitektur etc. Det görs idag, men här tycker vi att staden kan bli ännu bättre.

Precis som de står i blogginlägget ovan arbetar dessutom staden med att höja Arkitekturens och stadsplaneringens roll i stadsbyggnadsprocesserna. Dessa frågor är av oerhörd vikt. Vi får inte bygga en oattraktiv stad, utan måste alltid kombinera de höga ambitionerna i bostadsbyggandet med ett ansvarstagande för stadens skönhet och kulturhistoriska värden.

/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: