jump to navigation

Välkommen satsning på e-böcker 31 oktober 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags:
trackback

I fredags kom litteraturutredningen med en promemoria, som bland annat innehåller en välkommen satsning på e-böcker. Utredningen har fått i uppdrag att att lämna förslag till fördelning av medel för budgetåret 2012. När det gäller e-böcker föreslår de riktat stöd på totalt en miljon kronor för utgivning av tidigare utgivna titlar. Syftet är att främja tillgången till svenskspråkig kvalitetslitteratur på den framväxande e-boksmarknaden.

Detta är en mycket välriktad satsning! Jag var mycket kritisk mot att litteraturutredningens uppdrag inte omfattade e-böcker, och bloggade om det här. Det är därför mycket glädjande att e-böcker finns med, och jag håller tummarna för att det även kommer att komma med i bokutredningens slutliga förslag till regeringen.

Ugivningen av e-böcker på svenska är liten och långsamt växande. Nu finns ca 4000 titlar, och det är ungefär lika många som får plats i en normalstor bokbuss! Det är mest nya titlar, men äldre böcker, som egentligen enkelt och billigt skulle gå att ge ut som e-böcker, är det ont om. Det handlar om backlist, det vill säga böcker som har något tiotal år på nacken och inte längre finns i lager, det handlar också om äldre klassiker, så som Strindberg och Lagerlöf.

Den engelskspråkiga litteraturen i form av e-böcker är på väg in på den svenska marknaden, och visst är det bra att vi läser på engelska också. Men på sikt är det en faktiskt en fråga om det svenska språket, och vår förmåga att ta hand om den del av mänsklighetens universella kulturarv som uppstått inom det svenska språket här i Sverige. Vem skall ta hand om det, om inte vi gör det? Men den svenska kvalitetslitteraturen ligger nu som en skatt på grunt vatten som ingen plockar upp och gör e-böcker av. En miljon kronor kan räcka till att stödja utgivning av ett ganska stort antal titlar. Välkommet och bra!

Från huvudstad till världsstad: Lösningar för det smala

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: