jump to navigation

Kulturstödet är inte in blanco-checkar 31 oktober 2011

Posted by jonasuebel in Kultur för fler.
trackback

I helgen replikerade Madeleine på Berit Gullbergs inlägg om kulturstödet i SvD.

Berit Gullberg, teaterförläggare med lång erfarenhet av samhälle och teater säger att jämställdhet och mångfald är politisk korrekt och därför inte hör hemma i kulturpolitiken. Det är ett häpnadsväckande uttalande och representerar förhoppningsvis bara Berit Gullbergs syn. Mångfald och jämställdhet är för många regissörer, koreografer, teatervetare, kulturkritiker, teaterchefer, konstnärer och publiken själva startpunkten på ett fundamentalt och aktuellt samtal. Ett exempel på arbetet för jämställdhet är den utbildning för kvinnor som Svensk Scenkonst inledde för ett par år sedan. Många av dem som deltog i utbildningen är i dag teaterchefer eller ledare i olika delar av kulturlivet. Menar verkligen Berit Gullberg att dessa ambitioner är politiskt korrekt och därför fel?

Det mest förvånande är dock att Berit Gullberg verkar leva i föreställningen att kulturstöd är en gåva, som de fria scenerna har rätt till bara för att de finns. Att behöva tala om vad man vill göra för skattestödet och utvärdering av vad medborgarnas pengar går till är tydligen något som kulturen står över enligt Gullberg. Det är ett mycket märkligt förhållningssätt. Kulturstödet är inte in blanco-checkar till de fria teatergrupperna från det offentliga.

Det finns inte något bidrag eller stöd som inte inbegriper någon form av motprestation eller som är reglerat av vad det ska gå till i samhället. Det är en självklarhet att bidrag via skattesedeln måste kunna följas upp och redovisas så att medlen använts för det de var avsedda för. Självklart måste de som vill söka offentliga bidrag kunna visa att dess verksamhet bygger på demokratiska värderingar och hur de avser att använda medlen för att nå ut till stockholmarna. Om man tycker att detta är orimliga krav, ja då ska man inte söka något offentligt bidrag överhuvudtaget.

Jag är av åsikten att Stockholms kulturliv måste växa, ha hög kvalitet och nå flera. Av just den anledningen har kulturförvaltningen arbetat med att ta fram nya riktlinjer som handlar om att fler konstnärer och publik ska kunna beröras och omfattas av kulturen. Det är även av den anledningen som vi ökar stödet till det fria kulturlivet med 15 miljoner i årets budget. Min förhoppning är att det ska leda till mer kultur och mer teater i Stockholm.

Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd (FP)

Annonser

Kommentarer»

1. Peter - 31 oktober 2011

Risken att ”politiskt gångbara projekt” får stöd och prioriteras känns uppenbar när man måste söka stöd varje år och får veta att tidigare stöd inte skall tiolkas som att man skall få stöd överhuvudtaget igen.

Det är klart att en intreraktiv delvis internetbaserad produktion med fokus på en minoritet, intrernationellt utbyte och med genusperspektiv alltid är mer politiskt motoverad än drama där man laborerar med manus, roller, skådespeleri, regi, metodiken etc etc.Tyvärr tror jag ingen vill se den typen av politiskt korrekta fullpoängare.

Gör stöd över flera år i taget med uppföljning, mål att leva upp till under en anslagsperiod etc istället. Annars kommer själva sökandet av stöd ta l mycket tid och resurser från det man vill stödja till slut…

2. Madeleine Sjöstedt - 7 november 2011

Hej Peter
Vi gör precis det du ber om. Med det nya systemet så kan man söka stöd för flera år i rad. det är en av de stora förändringarna. Innan jag blev borgarråd arbetade jag i en organisation som var tvungen att söka stöd för att fortleva, därför vet jag precis vad långsiktiga förutsättningar gör för en bra verksamhet. Och en verksamhet där man vågar pröva nytt.
Att söka varje år är det det system som vi haft fram till nu. det är just detta system som nu försvinner. I framtiden ska man kunna söka flera gånger om året och själva bestämma för vilken tid man söker.
Så du borde nog känna dig nöjd hoppas jag,
Madeleine


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: