jump to navigation

Dags för ett nytt ambitiöst Nobelmuseum 23 augusti 2011

Posted by AmandaValentin in Demokrati och mänskliga rättigheter, Från huvudstad till världsstad.
trackback

I DN:s Stockholmsdebatt på nätet skrev Madeleine och Christer Nylander i förr veckan en debattartikel om vikten av att satsa på ett nytt Nobelmuseum – framför allt handlar det om att museet, för att ta tillvara på sipotentialen, behöver större lokaler. Det är dags för ett omtag för att Sverige ska ge Alfred Nobel och hans gärningar dess rätta plats. Inte bara för hans gärning som person, utan även för upptäckter och de värderingar som hedras genom priset till hans ära.

Dags för ett nytt ambitiöst Nobelmuseum”

Publicerad 2011-08-18 22:38

Andra länder hyllar sina genier. De skapar museer, de döper flygplatser, de inrättar monument – det är genierna som visar ländernas bidrag till vår civilisation. Vad skulle Italien vara utan Leonardo da Vinci, om man besöker Cambridge blir man ständigt påmind om Isaac Newton, i Holland är det Rembrandt och van Gogh, EU delar ut forskarstipendier i Marie Curies namn.

I Sverige är vi inte tillräckligt duktiga på att lyfta fram våra genier, det är som om Jantelagen vore verklig och ingen ska vara för mera än en ann.

Detta är till skada för bilden av Sverige i världen, men det är också till skada för vårt eget självförtroende. Att gestalta våra geniers värv är viktigt för både oss själva och omvärlden.

Tydligast blir det när man tänker på Alfred Nobel. Varje dag i Stockholms Stadshus ser man intresset för Alfred Nobel. Blå Hallen är ett fantastiskt rum, men det är fascinationen för Nobelmiddagen som skapar en turistattraktion i världsklass.

Samtidigt finns Nobelmuseet i för små lokaler, som inte alls är avsedda för museiverksamhet och belägna i Slottets skugga. Det är dags för ett omtag för att Sverige ska ge Alfred Nobel och hans gärningar dess rätta plats. Inte bara för hans gärning som person, utan även för upptäckter och de värderingar som hedras genom priset till hans ära.

I en tid när vissa krafter vill lägga monopol på begreppet svenskhet genom att beskriva Sverige som en liten isolerad enklav, med en inåtvänd kultur skild från alla andra är det extra viktigt att visa att det är det öppna sinnelaget, internationalismen och tron på det toleranta framåtskridande som skapat Sveriges välstånd. Att visa det Sverige som hävdar sig med sin internationalism, sin förmåga att dra nytta av andras insikter och med sin öppenhet mot det nya och utmanande.

Nobelpriset är starkt förknippat med Sverige och laddat med en stark berättelse om människans sökande efter kunskap och vilja till fred och utveckling. Alfred Nobels utmärkelse är i dag den internationella hedersbetygelse som både är mest åtrådd och innehar högst värde. 

Vid hundraårsjubileet av Nobelpriset 2001 invigdes Nobelmuseets provisoriska lokaler i Börshuset i Gamla stan. Tanken var då att placeringen skulle vara ytterst tillfällig. Men samtidigt som besökssiffrorna har stigit har diskussionerna kring museets framtid blivit allt mer sällsynta.

I dag, tio år senare, är museet kvar i samma lokaler trots att dessa är underdimensionerade för museets verksamhet. Sveriges mest kända varumärke saknar således en långsiktig hemvist för sin viktiga utåtriktade verksamhet, som vänder sig till en oerhört bred målgrupp: svenska skolelever, forskare och vetenskapsmän, samt svenska och utländska besökare.

Ett nytt ambitiöst Nobelmuseum skulle inte bara visa på Sveriges tyngd som kunskapsnation. Det skulle även vara en påminnelse om att den vetenskapliga friheten och yttrandefriheten är fundamentala för de viktigaste upptäckterna och de största litterära verken.

När Alfred Nobel beslutade att hans pris skulle delas ut inte bara till Svenska vetenskapsmän utan till dem som gjort insatser för mänskligheten, oberoende av nationalitet, var det ett nytt och banrytande ställningstagande. Oscar II var kritisk till att priset inte endast skulle delas ut till svenska vetenskapsmän, men Nobel argumenterade helt rätt för att kunskap, bildning och kultur aldrig har låtit sig begränsas av nationella gränser. 

Och denna anda lever kvar i dagens Nobelmuseum. Varje person som besöker museet kan vittna om just detta. Utställningarna lyfter fram pristagarna inte bara som vetenskapsmän och konstnärer, utan också som helt vanliga, men unika, individer. Vi människor är olika, men inte i första hand för att vi kommer från olika länder eller tillhör olika grupper, utan för att vi är just individer. Man går därifrån påmind om hur olika vi alla är, men att vi ändå hör ihop.

Att museet får ändamålsenliga lokaler är inte bara viktigt i turistattraktionssyfte, utan även för att Nobelstiftelsens bredare verksamhet ska fungera fullt ut. Redan i dag har exempelvis Nobelmuseet och Nobelstiftelsen ett samarbete med skolan. Men möjligheten att ta emot större grupper är kraftigt begränsad.

Nobelmuseet skulle med bättre lokaler, genom sin unika profil som en tvärvetenskaplig forskningsinstitution, bättre än i dag kunna erbjuda en kvalificerad verksamhet till universitets- och högskolestuderande. Museet skulle kunna utgöra ett tvärvetenskapligt forum för diskussioner kring fred, vetenskap och kultur. Och därmed skulle det bidra till att attrahera och entusiasmera nya generationer av kritiska, kreativa unga forskare.

Stockholms stad har sedan länge förklarat sig villig att hjälpa till med lokaliseringen, förutom det stöd som Nobelmuseet har redan i dag. Staten måste nu ta på sig ledartröjan. Med ett kraftfullt ekonomiskt åtagande i bagaget bör staten snarast inbjuda alla intressenter att återuppta de strandade samtalen från 2007. Tillsammans kan staten, Stockholms stad, Nobelstiftelsen och andra intressenter lyckas skapa ett Nobelmuseum värdigt Alfred Nobels intentioner.

Ett nytt Nobelmuseum behövs för ett vidgat samtal kring humanistiska värderingar. Det behövs för forskning, vetenskap, yttrandefrihet och alla människors rätt till bildning och kulturell förkovran. Det behövs för att visa vad Sverige är och vill vara.

Christer Nylander (FP)
vice ordförande kulturutskottet
Madeleine Sjöstedt (FP)
kultur- och fastighetsborgarråd

Annonser

Kommentarer»

1. Jonas Borelius - 23 augusti 2011

Dags också att Nobelprisets officiella hemsida blir översatt till svenska! Det är minst sagt uselt att en så viktig svensk kulturyttring inte presenteras på svenska – det officiella språket i Sverige. Bläddrar man runt på http://www.nobelprize.org/ får man dessutom intrycket att Nobelprisets svenska bakgrund har tonats ned för att ge priset en mer internationell prägel.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: