jump to navigation

Kulturen och nöjeslivet expanderar – Cirkus på väg att få nytt scenhus 19 augusti 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , , , , ,
trackback

I Stockholm har Södra Djurgården alltid varit stockholmarnas självklara utflyktsmål. Så har det varit i århundraden och så är det idag. På Södra Djurgården ligger Stockholms fem största turistmål: Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet, Cirkus och Junibacken. Tillsammans utgör turistmålen en temapark som attraherar besökare i så stora mängder att det är den sjunde största evenemangsparken i världen. Det är även världsunikt att centralt i en huvudstad kunna visa upp ett så koncentrerat och varierat innehåll av nöjesattraktioner, kultur och natur. Det är något som vi ska vara mycket stolta över.

Men samtidigt som Södra Djurgården har en historia och tradition som få andra evenemangs- och upplevelseområden kan mäta sig med vet vi att konkurrensen ständigt hårdnar. Därför behöver Södra Djurgården utvecklas och förnyas för att kunna behålla sina besökare och attrahera nya. Därför är planerna på att Cirkus ska byggas ut med ytterligare en scen, i anslutning till den gamla cirkusbyggnaden, glädjande. Ägarna till Cirkus (som invigdes redan den 25 maj 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap) planerar att den nya scenen ska ha plats för 670 åskådare. Det kommer är att bli ett väldigt värdefullt tillskott i området. Stadsbyggnadsnämnden antog i maj en ny detaljplan och ärendet är på väg upp för beslut i kommunfullmäktige.

Med åren har Cirkus blivit ett multifunktionellt hus med kapacitet för 1 650 sittande gäster. Här passar allt från teater, konserter och shower till kongresser och mässor – evenemang som kräver en flexibel lokal med genuin atmosfär. Problemet har dock varit att man månadsvis, mellan uppbyggnad av nya musikaler, teatrar, konserter eller konferenser, har blivit tvungna till att stänga. Det nya scenhuset kommer på ett utomordentligt sätt att komplettera den befintliga scenen, vilket gör att Cirkus verksamhet kan breddas till att även innehålla medelstora evenemang. Därmed kan byggnaden användas kontinuerligt för framträdanden året runt och inte behöva stå tom månadsvis under repetitioner och uppbyggnad av nya musikaler, teatrar, konserter och konferenser.

Det nya scenhuset passar även mycket väl in i stadens strävan att vidareutveckla området som den nöjes- och lustpark den varit i ett par hundra år. Jag gläder mig åt viljan att investera i kultur och nöje i vår vackra stad. Det har stor betydelse för Stockholms attraktionskraft och utveckling.

/Madeleine

Kommentarer»

1. Nikola Matisic - 19 augusti 2011

se till att göra den lilla scenen akustiskt perfekt även för oförstärkt musik, dvs akustisk musik, klassisk och ren talteater – utan mick. Det vore mkt speciellt och viktigt

2. Lisa - 19 augusti 2011

Hej Madeleine, jag undrar hur du ser på relationen mellan å ena sidan nolltoleranspolicyn mot klotter etc och å andra sidan ”Kultur i ögonhöjd” som ju är den strategiska plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm som du och fullmäktige antog 2009.

Utifrån FNs barnkonvention hävdar ju du och fullmäktige att ”Barns kultur och ungdomars kultur (kultur av barn och unga (uttryck som ingen vuxen styr över)” exempelvis ”(eget skrivande, rollspel, internetcommunities, Graffiti, Emo, Le Parkour etc.)” (sid 9), är ett barns rättighet och att staden ska säkerställa att alla barn kan nyttja den rätten.

Som övergripande mål anger du och fullmäktige att ”Alla barn och unga i
Stockholm ska ha likvärdig tillgång till professionella kulturupplevelser och
likvärdiga möjligheter till eget skapande” (sid 10).

Anser du…

– att Kultur i ögonhöjd är förenlig med nolltoleranspolicyn?
– att även graffiti är ett kulturellt uttryck som enligt FN-konventioner varje barn ska ha rätt att utöva om de så vill?
– att de barn och unga som vill måla graffiti, och som anser att graffiti är deras kultur (enl er definition på sid 8-9), har en likvärdig tillgång till professionella kulturupplevelser och likvärdiga möjligheter till eget skapande?

Tacksam för svar.

Referens. http://www.stockholm.se/OmStockholm/Forvaltningar-och-bolag/Fackforvaltningar/Kulturforvaltningen/Organisation/Kulturstrategiska-avdelningen-/Kultur-i-ogonhojd/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: