jump to navigation

Inventering av konst 18 juli 2011

Posted by jonasuebel in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
trackback

I Dagens Nyheter kan man idag läsa om problem med ”försvunnen” konst i staden. Vad som inte riktigt framgår i artikeln är vad som är själva problemet. Det handlar främst om en bristande återrapportering från låntagarna, vilket stadsmuseet nu arbetar med att komma till rätta med.

Stadsmuseet lånar totalt ut 21 000 konstverk till ca 600 olika ”låntagare” i staden – dvs. skolor, förskolor, bibliotek, förvaltningslokaler och äldreboenden . Under våren har Stadsmuseet, som övertog ansvaret för förvaltning och vård av stadens konstsamling 2008,  skickat ut nya avtal till låntagarna som också innebär att man kommer få en inventering av den konst respektive låntagare har. Hittills har ungefär hälften av låntagarna svarat. Nytt är att man från Stadsmuseet har infört ett vite om låntagarna inte utför inventeringen, vilket förhoppningsvis kommer leda till en betydande uppryckning.

Vid sidan om detta försöker man utveckla tekniken med ex rfi-märkning (samma som bibliotekets böcker har) för att underlätta rapporteringen så att låntagarna i framtiden eventuellt ska kunna rapportera in i ett webbaserat system när de flyttar ett konstverk mellan olika rum – på samma sätt som man ex noterar att en dator flyttas från ett rum till ett annat. Detta skulle säkerligen underlätta för låntagarna (och för Stadsmuseet) men  grundproblemet är att låntagarna inte utför vad som krävs av dem – nämligen att rapportera när man flyttar på konstverk och vilket konstbestånd man har till låns för tillfället.

Jonas

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: