jump to navigation

Lösningar för det smala 5 juli 2011

Posted by AmandaValentin in Internet och kulturen, Mer läsning och bättre bibliotek.
trackback

I en artikel i DN-kultur i dag konstateras att e-boken väntar på sin första succé i Sverige. Det är en intressant artikel, som också går in på hur författarrollen och förläggarrollen  förändras när helt nya möjligheter att publicera uppstått. Detta är en av de saker som regeringens utredning om litteraturens framtida ställning kommer att titta på. Förlagen har definitivt inte spelat ut sin roll och kanske är det stora antalet små kvalitetsförlag som uppstått de senaste åren ett varsel om det. De har det ofta knackigt, men man måste tro på att de har framtiden för sig. Litteraturvetaren Ann Steiner säger i artikeln:  ”Text kräver tid och uppmärksamhet. Det är väldigt irriterande att läsa dålig litteratur, till skillnad från musik, där det inte gör så mycket att lyssna på en dålig låt i tre minuter. Därför vill vi veta att en text har granskats och valts ut av någon annan – någon som har finansierat utgivningen, marknadsföringen och trycket, eller som har uppmärksammat den på kultursidorna – innan vi är beredda att ge den av vår tid.”

Varför har då inte e-boken slagit igenom ännu? Naturligtvis så är det många av oss om tycker om våra pappersböcker, våra ”riktiga böcker”. Men man skulle nog ändå vara beredd att satsa på en e-boksläsare om man tyckte att utbudet av böcker som finns i e-format gör det värt det. Idag är utbudet trots allt mycket litet, bara en del av de nyutkomna böckerna kommer ut som e-böcker, och när det gäller backlist är det ännu sämre. Svaret på när e-boken skall slå igenom i Sverige kanske bara delvis ligger i nästa storsäljare – lika viktigt är det nog att hitta lösningar för branschen för att göra det smala tillgänligt.

/Amanda

Mer på temat här i bloggen: Uppmaning till bokutredningen, Brännpunkt om e-medier på biblioteken, Gå till biblioteket och hitta det du inte ens visste att du letade efter, Klart med licenser för Makarna Myrdals verk   

Annonser

Kommentarer»

1. Lisa - 11 juli 2011

Åter igen, ber om ursäkt för att jag inte kommenterar det ”intressanta ämnet” men eftersom ni envisas med att inte vara del av Stockholms konstdebatt så får ni nog ha överseende.

Min fråga är om staden ska medverka till olagligt skulpterande och figurativ konst eller på annat sätt kunna förknippas med sådan skadegörelse?

Ex i kulturskolan, i museernas utställningar, i detaljplaner och i 1%-regeln?

Ska verkligen Stockholm konst få syssla med skulptur nu när det uppenbarligen leder till stora kostnader och skadegörelse för enskilda och offentliga fastighetsägare?

Tacksam för ett seriöst svar eller kommentar i frågan om hur nolltoleranspolicyn förhåller sig till detta och graffiti:

http://www.svd.se/kultur/hyenor-blir-konst_6291272.svd
http://svtplay.se/v/2476313/hyenorna_redan_borta
http://www.gatukonst.se/2011/07/02/hyenorna-vid-stureplan-2/

AmandaLövkvist - 12 juli 2011

Lisa,
Trafikkontoret plockade bort dem eftersom de var ditsatta utan tillstånd. Naturligtvis så är det inte i linje med nolltoleranspolicyn att såga i gatan utantillåtelse. Du vet ju svaret på din fråga. Vi har svarat på liknande frågor från dig hundratals gånger, och du kommer ju aldrig bli nöjd med svaret, det vet både du och vi.
Jag tyckte hyenorna var häftiga, och åkte dit för att se på dem, men då var det redan borta. :-(. Man måste dock kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Om det var bra konst är en sak, om det skall få stå kvar är en annan.
Amanda

Lisa - 12 juli 2011

Amanda, nä, ni svarar aldrig utan vill att man ska ringa er och diskutera så att det inte finns något skriftligt uttalande att hänvisa till.

Så när alliansens borgarråd hävdar att nolltoleranspolicyn även gäller lagligt uppförda verk och påstår att laglig konst skapar otrygghet och leder till kriminalitet och att den lagliga konsten därför ska tas bort, så är det för att ni menar att ni kan hålla två saker i huvudet samtidigt?

Se ex: http://www.dn.se/kultur-noje/politiker-gar-emot-skydd-av-graffiti

Och när lagliga stadsvandringar förbjuds med hänvisning till nolltoleranspolicyn, så är det för att stadsvandringen uppmuntrar olaglig konst, eller?

”Berit Svedberg är chef på kulturförvaltningen. Hon säger att man godkände vandringarna, trots att de redan låg på gränsen för vad policyn medgav då de ”uppmärksammade skadegörelse”, även om de inte uppmuntrade till det.”

http://www.svd.se/kultur/fick-sparken-for-sin-kritik_3151013.svd

Att diskutera konst, laglig som olaglig, var tydligen en tredje sak som inte fick plats i era huvuden.

Är det inte i själva verket så att samtliga borgarråd är sällsynt dåliga på att hålla två saker i huvudet samtidigt?

Eller är det kanske så att er nolltoleranspolicy endast riktar sig mot en enda konstform – graffiti – och likställer den med kriminalitet även fast den är laglig?

Lisa - 12 juli 2011

F.ö. så tror jag att du just bröt mot nolltoleranspolicyn genom att som företrädare för kommunen ge positiv uppmärksamhet till skadegörelse.

För det är ju det som är poängen, ni förbjuder till och med kommunen och förvaltningen att prata om graffiti.

Eller så har jag misstolkat er helt och hållet. Skulle ni invända mot att Stockholm konst beställde ett graffitiverk som offentlig utsmyckning eller att de kommunala museerna ställde ut och dokumenterade olagligt utförd konst? Eller att kulturskolan anordnade kurser i skulptur och graffiti? Eller att skolorna ordnade en workshop i skulptur och graffiti? Eller att en kommunal förvaltning ordnade en debatt om det fria ordet och graffiti?

Ska ni svara på nåt nu så ska ni svara på det det, eller hänvisa till var ni svarat tidigare.

2. Lisa - 12 juli 2011

Så här ser borgarrådet Alvendals kommentar ut översatt till den kontext som Madeleine och hennes crew anser vara ”häftig”:

– Skulptur skapar en osäker boendemiljö och hyenorna kommer att föra med sig ytterligare skulpturer. Jag tycker att det är väldigt olyckligt att bevara hyenorna, så vi ser hellre att den figurativa konsten tas bort. Om hyenorna står kvar på den platsen skapar den en otrygg miljö, säger hon [Kristina Alvendal].

http://www.dn.se/kultur-noje/politiker-gar-emot-skydd-av-graffiti (Omtolkat i en ny kontext där hyenor/skulpturer ersatt konstformen graffiti)

3. Lisa - 17 juli 2011

f.k. http://www.svd.se/kultur/kant-banksyverk-malades-over_6325904.svd

Om ni intekan bedöma konstnrärlig kvalitet utifrån lagstiftningens definitioner kanske ni iaf kan bedöma det utifrån ekonomiska faktorer?!

4. Välkommen satsning på e-böcker « Från huvudstad till världsstad - 31 oktober 2011

[…] huvudstad till världsstad: Lösningar för det smala Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: