jump to navigation

Jobbig sommar för Lukasjenka 28 juni 2011

Posted by AmandaValentin in Demokrati och mänskliga rättigheter, Internet och kulturen.
Tags: , ,
trackback

I december förra året var det val i Belarus (Vitryssland), och demonstrationerna efter valet blev hänsynslöst nedslagna. I Flera veckor levde det belarusiska folket i något slags chocktillstånd. Under våren har domar mot flera av dem som deltog i demonstrationerna fallit, hårdare domar än någon kunnat förvänta sig. Och nu har den ekonomiska krisen drabbat Belarus hårt. Man kunde tro att detta skulle leda till en känsla av hopplöshet och maktlöshet bland folket, men det har snarare blivit tvärtom. När chocken hade lagt sig så var det bestående minnet från demonstrationerna på valnatten att man var så många, så många fler än tidigare, tiotusentals.

Under våren har regelbundna demonstrationer börjat äga rum, allting administerars via vkontakte, en rysk motsvarighet till facebook, som också belarusier använder. Det kallas ”revolution genom det sociala nätverket”. Andra har kallat det för ”handklappsrevolutionen” eller ”folkliga promenader”. I olika städer i Belarus samlas folk på det centrala torget för att hänga och promenera, utan slagord och plakat. Det kan tyckas oförargligt, men regimen har reagerat kraftfullt. I Minsk försökte polisen inför manifestationen i onsdags stoppa manifestationen genom att spärra av Självständighetstorget, men minskborna hittade andra ställen att träffas på. När Belarus firar sin officiella självständighetsdag den 3 juli, får man akta sig för att klappa i händerna åt fel saker – man får bara klappa åt krigsveteraner.

I Nasja Nivas webbteve ser man bilder från den 22 juni i Minsk, när hundratals människor deltog i manifestationen. Man ser hur polisen, som inte vet vem de skall gripa, nästan på måfå grabbar tag i folk i folkmassan. Bilar som kör förbi tutar för att visa stöd. En kille som tagit med sig en trumma har dock gått för långt och blir ganska omgående bortsläpad av polis.
 

År 2014 planeras Ishockey-VM att spelas i Belarus.  I så fall skulle Ishockey-VM sammanfalla med Lukasjenkas tjugoårsjubileum som Belarus’ diktator.  EU-parlamentet kräver rättligen att det skall stoppas och att Lukasjenka inte skall få äran att arrangera detta så länge han inte släppt de politiska fångarna. Man kan undra hur det internationella Ishockeyförbundet tänkte när de valde att förlägga VM till Belarus.

Å andra sidan – så som det ser ut nu, kan vi hoppas att Lukasjenka inte sitter kvar 2014.  När man ser på bilderna från manifestationerna och sedan på Lukasjenkas hysteriska ton vid de filmade regeringssammanträdena – då förstår man att det här blir en jobbig sommar för Lukasjenka. Vid valet i mars 2006 och i december 2010 hade Lukasjenko vädret på sin sida, minusgrader, snö, vind och regn. Men sommaren 2011 förutspås bli varm och solig, perfekt för att samlas för att promenera tillsammans på onsdagskvällarna vid sjutiden, då trafiken lagt sig och man kan finna svalka i skuggan.

Kommentarer»

1. Gästbloggat hos chefen « Lindrig huliganism - 28 juni 2011

[…] har jag gästbloggat hos chefen igen, om sista sommaren med […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: