jump to navigation

Välkommen till verkligheten Håkan Juholt 13 juni 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
trackback

Idag är det en stor intervju med socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt i SvD där han ”funderar på en regel om att minst en procent av byggkostnaderna vid byggen av nya områden ska gå till konstnärlig utsmyckning.”

Det är något märkligt att en kulturengagerad partiledare behöver ”fundera” på det då ”enprocentregeln” – som anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i ska avsättas för konstnärlig gestaltning – har funnits sedan 1963 i Stockholms stad. Men det är som det mesta med Juholts kulturvisioner, de har vi mot socialdemokraternas protester redan genomfört i Stockholm.

Den offentliga konsten – som alla har tillgång till – är en del av vårt demokratiska samhälle. Alla stockholmare, oavsett vem man är eller hur man lever, ska ha möjlighet att uppleva konst i sin närmiljö. Därför håller vi stenhårt på enprocentsregeln i Stockholms stad. Och för att stärka den offentliga konsten så skapade vi en ny organisation – Stockholm konst – med Mårten Castenfors som chef, när jag blev kulturborgarråd . Organisationen innebar en administrativ sammanslagning av konstkansliet och Liljevalchs konsthall. Stockholm konst har ansvar både för konsthallen och för all konst i det offentliga rummet. Stockholm konst leder varje enprocentsprojekt hela vägen fram till invigningen av det nya verket eller utsmyckningen.

Madeleine

Läs även vad min kollega Rasmus Jonlund skriver.

Annonser

Kommentarer»

1. Lisa - 13 juni 2011

Ledsen att jag inte kommenterar den heta debatten om enprocentsregeln…

Jag undrar istället hur det går med den mer moderna och kontemporära konstnärliga verkligheten, ex den om graffiti, stadens klotterpolicy, k-märkningar av laglig graffiti och din allmänna syn på fenomenet,?

http://svtplay.se/v/2450456/stort_antal_konstnarskap_fattigare_utan_graffitin

Kanske kan du hitta ett sätt att förena en kulturpolitik från 1960-talet med en en kulturpolitik av i dag? Nåt för Arkitektur Stockholm och dina ambitioner inom stadsutveckling?

2. Lisa - 14 juni 2011

Men…varför kavlade inte kulturborgarrådet ut denna nyhet istället? Att stadsbyggnadsnämnden beslutat att graffiti ska bevaras känns lite mer up to date än att tjata om 1960-talets kulturpolitik.

http://fascinategraffiti.blogspot.com/2011/06/stockholms-politiker-nu-eniga-fascinate.html

Var är kulturborgarrådet?

Nåväl, man kanske kan räkna med att 1%-regeln tillämpas för att bevara Fascinate? Hur står sig ett förortsområde mot Östermalms gasklockor? Finkultur mot gatukultur? Upp till bevis vettja!

3. Folkpartiet i Skarpnäck – Det liberala alternativet från Hammarbyhöjden till Skarpnäck - 28 november 2011

[…] För Folkpartiets del är enprocentsregeln viktig – den bidrar till att tillgängliggöra konst, som är en del av vårt demokratiska samhälle. (Läs gärna vad kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt skrivit på sin blogg.) […]

4. Kulturpris till Skarpnäcks förskolechef « Folkpartiet i Skarpnäck – Det liberala alternativet från Hammarbyhöjden till Skarpnäck - 28 november 2011

[…] För Folkpartiets del är enprocentsregeln viktig – den bidrar till att tillgängliggöra konst, som är en del av vårt demokratiska samhälle. (Läs gärna vad kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt skrivit på sin blogg.) […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: