jump to navigation

Stockholms bygglovsarkiv blir världsarv! 30 maj 2011

Posted by AmandaValentin in Internet och kulturen.
trackback

Unesco har beslutat att Stockholms bygglovsarkiv skall sättas upp på listan över immateriella världsarv:  “Memory of the world”.  Arkivet utgörs av byggnadsnämndens samtliga handlingar från 1713 och frammåt. En så heltäckande bild, över en så lång tidsperiod, i en och samma stad är helt unikt i världen.

Bygglovsansökningarna  ger en unik bild av hur en stad som Stockholm växer fram. Hur enskilda medborgares, näringsidkares och det allmännas intressen genom århundraden har stötts och blötts mot varandra visar också vilka värderingar och vilka visioner man har och har haft för staden och dess utveckling genom århundradena. På så sätt är det både politisk historia och kulturhistoria. Tillgången till sådan kunskap ger också redskap  för framtida beslut: när planer dras upp för nya stadsdelar kan det vara nyttigt att ta ett steg tillbaka och reflektera över hur platsen såg ut – inte bara för hundra år sedan, utan för två, trehundra år sedan.

Denna skatt skall anturligtvis vara tillgänglig för alla. Att tillgängliggöra kulturarvet digitalt är en förutsättning för att det skall användas, och vi har tagit flera politiska initiativ på området. Att digitalisera bygglovs arkivet från 1713 och frammåt är ett enormt arbete, men det har redan inletts. Redan nu finns stora delar av arkivet tillgängligt på stadsarkivets hemsida.

Rasmus Jonlund: Världsminne på Kungsklippan

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: