jump to navigation

Postkodslotteriets satsning visar att marknaden hjälper kulturen 19 maj 2011

Posted by jonasuebel in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Idag skriver Madeleine på newsmill med anledning av att Svenska postkodslotteriet presenterar sin satsning om 100 miljoner kronor på svenskt kulturliv. Det är ett välkommet trendbrott.

Nu presenterar Svenska Postkodlotteriet sin satsning om 100 miljoner kronor till svenskt kulturliv. Detta är ett välkommet trendbrott där ett kommersiellt företag väljer att satsa på svenskt kulturliv vilket jag hoppas ska leda till ett ökat intresse för en bredare finansiering av kulturen.

Tyvärr är svensk kulturpolitik i alldeles för hög grad fast i diskussonen kring hur tillgängliga resurser (läs offentligt stöd) ska fördelas, när den istället borde handla om hur fler ska ta del av kulturen och om hur resurserna kan öka genom tillväxt och breddning av finansieringen. Detta manifesterades inte minst genom Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt, vars enda konkreta besked om kulturen, när han fick möjlighet att bre ut texten på DN-debatt var att: entreprenörskap och kultur inte går ihop. Kultur som skapas oberoende av offentliga bidragsbeslut stämplas som ”kommersialism” och är därmed förkastligt. Den politiken kommer att leda till att färre konstnärer får anständigt betalt för sitt arbete.

Jag noterar till min glädje att kulturskaparna inte delar Socialdemokratins syn på att det endast är skattepengar som duger att få betalt med – det knåpas med ansökningar till Postkodslotteriet lite överallt i kultursverige. Det är bra då vi behöver flera kulturskapare i Sverige som får betalt för sitt arbete.

Jag vill att kulturen ska växa och ta större plats. Det sker genom att det offentliga stöder kulturen, i Stockholm i allt högre grad, men vi måste också få in fler som vill vara med i finansieringen av kulturen och även förstå värdet av det. Vi måste lämna utrymme för det enskilda initiativet, för entreprenörskapet. Vi måste välkomna, och inte fördöma, mecenater som Sven-Harry Carlsson och Robert Weil. Våra kulturstöd kan aldrig ersätta den enskilde konstnärens drivkraft – vi politiker kan bara stimulera och se till att stöden premierar kvalitet.

Min vision är inte en kulturpolitik som gör konstskaparna till något slags offentliganställda kreatörer. Konsten frodas bäst i ett öppet klimat och där konstnärerna får anständigt betalt genom att många bidrar till kulturens finansiering – där det offentliga samspelar med näringsliv, deltagare och publik som garanter för kulturlivets fortlevnad.

Genom avdragsrätt för gåvor till kulturella ändamål och genom gynnsamma skattevillkor för kulturutövare skulle kulturen kunna växa betydligt. Därför bör donationer till kulturella ändamål bli avdragsgilla för stiftelser och privatpersoner. Inom kulturen är det jämfört med idrotten inte lika lätt att visa vad sponsringen betyder för företaget i form av reklam och marknadsföring. Det medför att möjligheterna att göra skatteavdrag begränsas. För att komma tillrätta med detta krävs en regeländring som gör att sponsring görs likvärdig för kultur och idrott.

Jag hoppas att Postkodlotteriets 100 miljoner till svenskt kulturliv är början på en ny syn på många olika aktörers ansvar att stödja kulturen och där fler kommer att följa detta exempel. Vi behöver fler som vill vara med och finansiera kulturen och som ser kulturens betydelse som ett värn för det öppna, toleranta samhället. Ett rikt kulturliv är, som mötesplats, kunskapsutvecklare och värderingsbärare ovärderligt i ett demokratiskt samhälle och därför måste kulturen växa och ta större plats.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: