jump to navigation

Förvirrade vänstergrupper tror att allt kan vara gratis 4 maj 2011

Posted by davidlindberg in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: ,
trackback

 Som ett svar på alla frågor om, och tankar kring, evenemanget ”Stadskampsveckan” skrev Madeleine igår en artikel på Newsmill. Du kan hitta den här (och även nedan).

/David

Den senaste veckan har jag blivit tillfrågad vad jag tycker om vänsterarrangemanget ”stadskampsveckan”, som arrangeras av nätverket Förbundet Allt åt Alla i samarbete med planka.nu och Motkraft. Vänstergrupperna menar att allt i samhället borde ägas gemensamt, och för att allt ska vara tillgängligt för alla så ska allt också vara gratis. Mellan den 2-8 maj kommer därför aktiviteter att genomföras i syfte att demonstrera mot den liberala demokrati vi lever i, exempelvis kommer planka.nu i Stockholm arrangera en massplankning in på ett museum. Välkommen säger jag – Stockholms stads museer har fritt inträde.

Enligt mig är arrangemanget, och dessa så kallade politiska manifestationer, dock inte så oskyldiga som de kan verka. Att ta sig rätt att bryta mot regler bara för att man har en annan åsikt visar ett i dessa tider väldigt snävt synsätt. I Egypten, Libanon och Syrien dör människor för förmånen att gemensamt få bestämma hur man ska leva tillsammans i en demokrati styrd av lagar och gemensamma beslut. I Stockholms innerstad tycker några att några tior i museiinträde är det stora hotet mot allas lika värde. 

Den argumentation som exempelvis planka.nu använder sig av lämnar mycket övrigt att önska. De anser sig ha rätt till att planka bara för att de anser att kollektivtrafik ska vara gratis. Låt oss följa den tanken ett steg till. Varför skulle det då inte vara upp till varje enskild person att avgöra vad de anser ska vara på ett annat sätt och agera därefter? Enligt deras sätt att se på saken är det således helt ok att strunta i att betala när man handlat i matvarubutiken om man anser sig ha rätt till maten. Resultatet skulle naturligtvis bli att de ökade kostnaderna vältras över på oss andra laglydiga medborgare. Att detta varken är rätt eller rimligt förstår även ett barn. 

Vi lever i ett samhälle där det finns många sätt att göra sin röst hörd. Stockholmarna har t ex röstat fram politiker som står för fri entré till våra museer. I sak delar jag därför uppfattningen att museiinträde bör vara fritt, men att anse att var och en får bestämma fritt vad man vill betala för eller inte kommer att drabba samhällets allra svagaste. Det är av solidaritet med utsatta som vi ska betala skatt och erlägga de avgifter som ibland kan vara rimliga att ta ut av brukarna av en vara eller tjänst.   

Allt åt Alla är ett samhällssystem som prövats. Jag har sett dess effekter på nära håll. Det ledde, och leder, till förtryck och fåmansvälde. Den starkare får makten över andra som inte kan göra sin röst hörd. Ingenting hotar tillgängligheten mer än detta.

Istället för att bryta mot gemensamma lagar och regler ska man använda demokratin som ett hjälpmedel för att förändra det man anser vara fel i samhället. Bara de priviligerade kan ta sig rätten att strunta i gemensamma beslut.

Kommentarer»

1. Mikael Altemark - 7 maj 2011

Kul att du huserade i Shinmin -30, Spanien -36 och andra ställen där frihetlig socialism brukats. Hoppas det var bra med sol och att du inte blandar ihop det med dina upplevelser i statstotalitära ställen som Polen på 70-talet eller Kuba på 90-talet.

2. Fredrik Classon - 18 maj 2011

Jonas Lundgren, kulturpolitisk debattör och vänsterpartist har svarat dig på Newsmill.

Mvh
/Fredrik Classon


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: