jump to navigation

Diskussion om kulturens roll 3 maj 2011

Posted by jonasuebel in Okategoriserade.
trackback

I kväll kommer jag att delta i ett samtal på Kulturhuset om ”Publikens säkerhet – eller rädslans kultur?” Samtalet handlar om de offentligt finansierade institutionernas ansvar  som värnare av yttrandefrihet och demokrati. I diskussionen medverkar i förutom jag bland annat Karin Olsson, kulturchef Expressen, Mats Widbom, chef för Världskulturmuseet i Göteborg och Eric Sjöström som är chef för Kulturhuset i Stockholm.

Jag kommer att tala om att  de offentliga kulturinstitutionerna är den yttersta garanten för ett demokratiskt samhälle – det är ett stort och allvarligt uppdrag. I det öppna, liberala samhället har man rätt att både hysa och förmedla även åsikter som inte bara provocerar utan även kan såra. Den offentliga som garant för att göra detta möjligt är just det som demokratikämparna i Syrien och Kina riskerar livet för var dag. De obekväma och oliktänkandes rätt är kulturpolitikens innersta kärna.

Kulturpolitiken har genom utvecklingen i världen, i Europa och i Sverige placerat sig på politikens absoluta mittplan.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Aristophanes - 3 maj 2011

jag tycker diskussionen är fantastisk och oerhört viktig; jag hoppas att du tar upp ämnet som handlar om teatrarnas frihet att kritisera den makt som tillsätter teatrarnas ledning – med andra ord, chefernas möjlighet att aktivt motarbeta den som anställer dem.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: