jump to navigation

Demagogen 3 maj 2011

Posted by jonasuebel in Kultur för fler, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: ,
trackback

Roger Mogert är en lustig man. Redan i den traditionella valdebatten på ABF i höstas försökte han redan i sitt inledningsanförande – med en dåres envishet – ge bilden av stora nedskärningar inom kulturen. Då valde han att inte nämna några siffror, då detta skulle ha förfelat sitt syfte. I en replik på DN-debatt idag återkommer återigen hans demagogi. Nu försöker han i en svepande formulering konkretisera vad han menar genom att påstå att jag under mina år har ”administrerat nedskärningar på kulturens område med minst 100 miljoner kronor” . Ett sådant absurd påstående kan inte bemötas på annat sätt än att redovisa stadens kultursatsningar från Roger Mogerts sista budget 2006 fram tills idag.

 

Satsning i miljoner kronor per år.
Källa: Stadens budget.

Som vem som helst kan se går Mogerts demagogi ut på att fara med ren och skär osanning. Det är tyvärr typiskt för Mogert att inte hålla sig till fakta utan bara haspa ur sig svepande formuleringar utan någon botten i verkligheten.

Men även om vi lämnar siffrorna därhän så är det intressant att läsa Mogerts ”replik”. Inte någonstans bemödar han sig att bemöta det faktum att vi under min ledning reformerat och systematiskt utvecklat kulturpolitiken – med ett ständigt nej-sägande från honom själv och Socialdemokraterna. Vi har infört den armlängds avstånd som Juholt pläderar för – och som Mogert och S sa nej till till förmån för kvalitetsbedömande politiker närmare besluten. Vi har satsat på folkbibliotek i hela staden – Mogert och S drog kraftigt ned på bibliotekspengarna. Vi har ökat incitamenten för att flera stockholmare ska få ta del av kulturen genom kulturbonus till det fria kulturlivet – Mogert och S sa nej. Vi har infört en fond för nyskapande kultur som har svårt att få annat stöd – Mogert och S sa nej. Inte någonstans i sin ”replik” bemödar sig Mogert att gå i svaromål.

Men det är i alla fall lätt att hålla med Mogert om att vi var många som drog en lättnandens suck efter både valet 2006 och 2010. För det var ju då som Roger Mogert och Socialdemokraterna förpassades till opposition, där deras politik gör sig allra bäst.

Madeleine

Läs mer om oppositionens kulturpolitik.

Annonser

Kommentarer»

1. Aristophanes - 3 maj 2011

Det är sant, Sossarna har inte varit effektiva i sin kulturpolitik och har de senaste decennierna helt missförstått sin roll som kulturaktörer – skapat system som effektivt banaliserar och river sönder begreppet konst. Men inte på ett direkt katastrofalt sätt utan mer smygande och odefinierbart – sedan har dagens politiska ledning svårt att vända skutan, det förs i stort sett fortfarande en liknande generell politik kring kulturen och konsten. Vi är alla ideologiskt Sossar någonstans, i synnerhet moderaterna


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: