jump to navigation

Hög tid för sponsringsavdrag 14 april 2011

Posted by jonasuebel in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

Idag skriver Madeleine tillsammans med Christer Nylander på SvD om att det är hög tid att införa avdragsrätt för gåvor till kulturella ändamål.

Nej, jag tänker inte medverka till att införa skatteavdrag för sponsring! Anders Borgs svar klingade tydligt på Folkets hus för ett tag sedan.

Aldrig har det varit mera angeläget att få stöd för kulturens många skiftningar än nu! Sverigedemokraternas intåg i riksdagen förde också kulturpolitiken till politikens mittplan. Hela SD-programmet handlar om kultursyn och kulturkamp. Nu måste vi bli många som deltar, diskuterar och även finansierar så att kulturen och konsten står än starkare. Då får inte en finansministers behov av rätlinjiga system bli överideologi.

Ett rikt kulturliv är, som mötesplats, kunskapsutvecklare och värderingsbärare ovärderligt i ett demokratiskt samhälle.

Tyvärr har den svenskakulturpolitiska debatten i allt för hög grad handlat om hur tillgängliga resurser ska fördelas, när den istället borde handla om hur fler ska ta del av kulturen och om resurserna kan öka genom tillväxt. Därför är den debatt som Björn Wetterling initierar (SvD 29/3) – om hur kulturens finansiering kan breddas och stärkas – uppfriskande och behövd.

I Stockholm där Folkpartiet har haft ansvaret för kulturpolitiken sedan 2006 finns nu ett helt program för att skapa incitament för tillväxt i kultursektorn. Vi har bland annat infört ett bonussystem, där den som lyckas öka sina egna intäkter eller sin unga publik får en extra tilldelning på toppen av det kvalitetssäkrade grundstödet. Vi har skapat en fond för nyskapande kultur, tillika resurscentrum för kultur och näringsliv. Vi har skapat Kulturdirekt som är ett samarbete med det fria kulturlivet för marknadsföring och biljettförsäljning. Samtliga reformer, vilka kritiserats av oppositionen, har genomförts med det uttalade syftet att få kulturen att växa och ta större plats i samhället. En liknande strategi vore fullt möjlig på nationell nivå. Att kulturbryggan nu sätts i sjön som en uppföljning av framtidens kultur är viktigt och bra, men mer behövs.

Anders Borg säger att sänkta skatter är viktigare än sponsringsavdrag. Men vad är avdrag om inte sänkt skatt? När alliansen nu har makten är det hög tid att införa avdragsrätt för gåvor till kulturella ändamål, så som vi lovade när vi var i opposition.

Genom avdragsrätt för gåvor till kulturella ändamål och genom gynnsamma skattevillkor för kulturutövare skulle kulturen kunna växa betydligt. Vi är – till skillnad från finansministern – av den bestämda uppfattningen att donationer till kulturella ändamål måste bli avdragsgilla för stiftelser och privatpersoner. Inom kulturen är det jämfört med idrotten inte lika lätt att visa vad sponsringen betyder för företaget i form av reklam och marknadsföring. Det medför att möjligheterna att göra skatteavdrag begränsas. För att komma tillrätta med detta krävs en regeländring som gör att sponsring görs likvärdig för kultur och idrott.

Sponsring i all ära, men det är bara en del av en större fråga. Den överordnade nationella kulturpolitiska uppgiften måste vara att omedelbart ta fram en nationell politik för tillväxt i kultursektorn.

Madeleine Sjöstedt
kultur- och fastighetsborgarråd (FP)

Christer Nylander
vice ordförande i riksdagens kulturutskott (FP).

Kommentarer»

1. Anja - 14 april 2011

Helt rätt att verka för avdragsrätt för kulturstöd. Detta stimulerar fler alternativa bidrag till kulturen. Vi kommer också att kunna hålla jämnare steg med våra kolleger ute i Europa, där ”traditionen” att tex privata näringslivet stödjer kulturen är betydligt vanligare.

2. Allt fler lever på sin konst « Från huvudstad till världsstad - 16 juni 2011

[…] utvecklingen. Vi når dit genom en rad åtgärder, att göra det enklara och förmånligare för företag och privatpersoner att stödja konst och konstnärlig utveckling är ett exempel. Vi måste öka […]

3. Gåvor till kulturella ändamål bör vara avdragsgilla! « Från huvudstad till världsstad - 20 juni 2011

[…] Kultursponsring bör vara avdragsgillt, om detta skrev Madeleine och riksdagsledamot Christer Nylander en debattartikel  i SvD tidigare i år. Det är dags att sätta ”procordiadomen” ur spel med hjälp av […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: