jump to navigation

Klubb Slakthuset 9 april 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet, Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

Stockholm har ett sprudlande kultur- och musikliv, men fortfarande kvävs många spännande och kreativa projekt i sin linda. Det tycker jag är synd. Därför vill jag ta bort så mycket av krånglet som möjligt, och istället låta medborgarna enklare forma stadens kultur- och uteliv.

För att öppna upp det offentliga rummet och få liv i övergivna platser och rum i staden måste vi göra det enklare. Initiativen, idéerna och kreativiteten finns bland medborgarna – från stadens sida skall vi underlätta genom att göra det enkelt att hitta dessa platser och få tillträde till dem. I min kombinerade roll som borgarråd ansvarig för både stadens fastigheter och kultur är detta ett område som ligger mig särskilt varmt om hjärtat.

Det är tack vare drivna kulturentreprenörer, musiker och idealister, som sällan blir rika på sin verksamhet, som Stockholms nöjesliv utvecklas. En av dessa är Joakim Heineman, vars nya klubb Slakthuset, öppnade den 2 april.  Initiativet är ett ypperligt exempel på hur man genom att tänka i nya banor kan ge ett industriområde en helt ny dimension. Industriområdet, som vanligtvis på kvällarna är en ”död” plats, blir plötsligt en offentlig och levande mötesplats. Idén kring den robusta industrikänslan, blandad med bra musik och modern inredning, är visserligen inte ett helt nytt koncept (parallellen till andra storstäder och kanske särskilt till Meatpacking district i New York ligger nära tillhands), men i Sverige kan vi gärna se mer av detta.

Det skadar givetvis inte heller att klubben passar mycket väl in i visionen om Söderstaden och ”Globen entertaiment district”. En attraktiv stadsdel med evenemang och nöjen i världsklass vid sidan av nybyggda bostäder, kontor, butiker och restauranger. Nöjesdistriktet har stor potential att attrahera nya etableringar, skapa arbetstillfällen och bidra till att hela området utvecklas i en positiv riktning. Joakim Heineman, och klubben Slakthuset, kan därför ses som pionjärer på området. Det är jag mycket glad för.

/Madeleine

Skrivet om klubben:
DN – På Stan: Industrikänsla och slakterivibb på stockholmarnas nya klubb
DN – På Stan: Slakthuset öppnar för klubbkidsen
City: Klubbarnas nya slakthäng söderut

Annonser

Kommentarer»

1. Mjömark - 10 april 2011

Jag tycker väldigt mycket om det här initiativet. Och precis som du säger så är det medborgarna som ska forma stadens kultur- och uteliv. Ett område där Sverige i jämförelse med t ex Tyskland fortfarande befinner sig på U-landsnivå. Jag citerar gärna Kornél Kovács, en av stadens mer välrenommerade DJ:s:

”Sverige har alltid varit bra på att anamma nya stilar, men Stockholm har aldrig haft någon riktigt bra egen scen för nattklubbar och fester vilket har att göra med tradition och framför allt politik. Man måste ha ett kök och servera mat om man vill driva en laglig nattklubb i Sverige. Klubbkulturen är just en kulturform och den har ingenting med mat att göra. Därtill finns absurda krav på vakter, stängningstider och det fantastiskt absurda ‘danstillståndet’.”

http://www.pastan.nu/klubb/de-far-stockholm-att-snurra-i-sommar-1.1124207


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: