jump to navigation

Håll tummarna för medeltidsmuseet! 30 mars 2011

Posted by AmandaValentin in Kultur för fler.
trackback

Idag avgörs det om Medeltidsmuséet utses till årets museum av Riksförbundet Sveriges museer! Vi håller tummarna! Vare sig vi vinner eller inte, så kan jag ju passa på att tipsa om den här köttiga utställningen:

800 kilo ben! på Stockholms medeltidsmuseum

– Flådde man hunden för att fodra jackan?!
– Klöv man grishuvudet för att äta hjärnan?!

800 kilo ben! är en utställning om vad djurben från arkeologiska utgrävningar kan berätta om livet i staden, om vilken mat som dukades upp på borden, om husdjur, jaktbyte och fiske.

Utställningen visar hur man tog tillvara allt ätbart från djuren och använde övriga delar för att tillverka alla möjliga typer av föremål. Päls och skinn blev skor, påsar, pälsfoder och fällar. Sälarnas fett, tran, användes som lampbränsle och impregnering. Horn och ben blev till vardagliga nödvändigheter som kammar, nålar, sländtrissor och skedar men också till tärningar, spelpjäser och flöjter som förgyllde livet.

Utställningen pågår 17 februari – 14 augusti.
I samband med utställningen anordnas specialvisningar, föredrag och barnverkstad.

 

/Amanda

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik Gräslund - 3 april 2011

Oj vad mycket fint ni som bor där i innerstan har tillgång till och vurmar för. Men i Högdalen lägger ni ner teatern, säljer köpcentret till utländska fifflare och skojare och privatiserar badet. Ovanpå det en okänslig och oförankrad kalhuggning av parkmark i namn av ”trygghet”. Kan man bli mycket mer självupptaget innerstads-arrogant ?

jonasuebel - 4 april 2011

Hej Fredrik,

Staden har varken lagt ner någon teater eller privatiserat några bad, men visst är det roligt att vi har ett så bra museum som vi dessutom har fritt inträde på. Det tycker jag är toppen även om jag bor i förorten.

Jonas Uebel

2. Fredrik Gräslund - 4 april 2011

Kul retoriktrixande, om man skulle dra bort hela stödet till Operan så kan man alltid säga ”-Onej, skulle aldrig falla oss in att lägga ner den”.
Eftersom du tydligen älskar vara slingerbult så måste jag då förtydliga med att ni vill ha badet på privat drift. Kan du möjligen bekräfta det ?
Rätt stor opinionsmässig uppförbacke där dock, eller kan du ge någon procentsiffra på hur många av senaste årtiondets privatiseringar som folk tyckt varit förbättringar ?
För övrigt gratulerar jag dig förstås till att du sitter fullt nöjd i en alltmer utarmad förort.

jonasuebel - 5 april 2011

Fredrik,

Operan är statlig dvs. den ägs och drivs av det offentliga. De fria kulturverksamheterna är just fristående vilket är själva poängen. Stadens bidrag är bara en del av deras ekonomi, om än i vissa fall en viktig sådan.

Privatisering är då offentligt ägda verksamheter övergår till privata ägare och alltså inte att låta en entreprenör få sköta driften av en kommunal verksamhet. Faktum är att Staden har avsatt en halv miljard (!) för att upprusta badhusen som staden alltså inte tänker sälja. Däremot tror jag att det vore bra om man kan hitta en entreprenör som sköter driften vilket man nu ska göra.

På din fråga ang. privatisering så är det så att statligt ägda företag i genomsnitt blir mer lönsamma och effektiva när de privatiseras. Detta gäller både på konkurrensutsatta marknader och på marknader med svag konkurrens. Du efterfrågar lyckade exempel: SSAB, Nordbanken, Statshypotek , Enator och Pharmacia & Upjohn för att ta några.

Jonas Uebel

3. Medeltidsmuseet – En riktig höjdare! | Captains Blog - 10 mars 2013

[…] bloggen!! I dag var jag och min syster på Medeltidsmuseet. Galgbacken var bra. Den beskrev olika sätt att ta livet av brottslingar. Typ levande begravning […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: