jump to navigation

Ett tillskott i Stockholmskulturen 28 mars 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
trackback

Vår stad har i dagarna fått ett nytt konstmuseum, centralt beläget i Vasaparken: Sven-Harry Karlssons konstmuseum. I lördags hade jag äran att inviga den första utställningen. Det är konstnären Lars Kleen, som också tilldelats stiftelsens stipendium detta år som ställer ut. Förutom tillfälliga utställningar, som kommer ta upp den största delen, kommer muséet innehålla Sven-Harrys personliga konstsamling och lägenheter, varav vissa är vikta speciellt för konstnärer.

Många kända konstmuséer och konsthallar har tillkommit på just detta sätt – en enskild konstsamlare, som valt att ge sin samling till allmänheten. Den som älskar konst vill dela med sig. Det är också det Sven-Harry talar om, han vill dela med sig av sin konst och han vill att hans samlig skall hållas ihop även i framtiden. Därför är det tråkigt när det misstänkliggörs. Precis som SvD:s Per Gudmundson reagerar jag på rubriker som: ”För besökaren eller mecenaten?”. Den som ställer sig den frågan har glömt bort att Sven-Harry Karlsson hade kunnat bygga kontor eller bostäder istället, det skulle ha varit mer lönsamt – och definitivt för sin egen skull. Och ingen hade väl sett något fel i att göra det för sin egen skull. Men nu, när det handlar om ett konstmuseum för allmänheten, då är det plötsligt något  lurt med att man kanske gör det för att man drivs av en personlig dröm. 

En röd tråd i vår kulturpolitik är att Stockholms kulturliv skall växa och nå fler människor oftare. Jag är mycket glad att Stockholm har fått ett nytt konstmuseum och att en stiftelse instiftats för att stödja konstnärer. Konstmuséet och konstnärshuset i Vasaparken är ett tillskott till vår stad.

SR: Sven-Harry Karlssons konstmuseum slår upp portarna

SvD: Privat guldglans åt kulturen

DN: Tyst demonstration mot girigheten

Annonser

Kommentarer»

1. Sven-Harry visar upp sina sju stipendiater « Från huvudstad till världsstad - 21 juni 2011

[…] på Sven Harrys konstmuseum i Vasaparken.  Jag  invigde den första utställningen, när museet öppnade i mars i år. Det var konstnären Lars Kleen, som också tilldelades detta års stipendium som ställde ut då. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: