jump to navigation

Vi talar gärna kultur med Håkan Juholt 26 mars 2011

Posted by AmandaValentin in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
trackback

Biblioteken säljs ut”, sade Håkan Juholt i sitt inledningstal till den socialdemokratiska kongressen, och tillade att antalet museibesök minskat när de de borgerliga slopade de fria entréerna.

Den som instämmer i dessa farhågor kan lungt rösta på folkpartiet även i nästa val. I Stockholm har vi satsat på biblioteken och behållit de fria inträdena på våra museer. Det är också den politik som folkpartiet driver i regeringen.

Fler bibliotek, satsningar på det fria kulturlivet och ökad utställningsverksamhet har varit Folkpartiets politik i Stockholm.

När vänsterpartierna i opposition säger sig vilja satsa mer pengar på kulturen brukar det i majoritet sluta tvärtom. Det kan vara värt att än en gång påminna om hur nettobudgeten för biblioteken i Stockholm har utvecklats när vänsterpartierna pratar om att satsa på just biblioteken.

År Majoritet Nettobudget
2001 fp+m+kd 219
2002 fp+m+kd 235
2003 s+v+mp 234
2004 s+v+mp 222
2005 s+v+mp 223
2006 s+v+mp 223
2007 fp+m+kd 226,5
2008 fp+m+kd 226,5
2009 fp+m+kd 260,2
2010 Fp+m+kd 278,2

Liberal kulturpolitik syftar till att garantera det fria ordet genom att skapa goda möjligheter för ett dynamiskt och oberoende kulturliv. Ett kulturliv som är helt beroende av staten, av kommersiella intressen eller av publiken är aldrig helt fritt och starkt – ett självständigt kulturliv måste stå på flera ben. En röd tråd i vår kulturpolitik är att Stockholms kulturliv skall växa och nå fler människor oftare. Teatrar, bibliotek, offentlig konst – allt detta är delar i en kulturell infrastruktur och ett samtal som vi vill att fler skall delta i. Att Håkan Juholt väljer att inleda sitt tal med att betona kulturens betydelse är därför mycket välkommet!

/Amanda

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: