jump to navigation

Uppmaning till bokutredningen 25 mars 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Mer läsning och bättre bibliotek.
trackback

Igår togs direktiven för bokutredningen av regeringen. Drygt ett år har utredarna på sig att analysera litteraturens ställning idag och att identifiera utvecklingstendenser som förväntas kunna påverka litteraturområdet framöver. Det är positivt att bibliotekens roll och de nya medierna finns med i uppdraget. Jag hade dock önskat att se ett bredare och tydligare uppdrag. Till exempel är det en besvikelse att kommittén inte ska titta på momssatser. Om man på allvar ska titta närmare på e-böckernas ställning både på bokmarknaden och för biblioteteken, så måste man naturligtvis få titta på de ekonomiska förutsättningarna, och momssatsen är en del av det.

För oss är det en ödesfråga att finna en lösning för e-böckerna och biblioteken. En lösning som både garanterar att författarna får den ersättning de ska ha och att biblioteken kan fortsätta fylla sin roll som folkbildare och som garant för jämlik tillgång till böcker och information. Det finns framför allt två problem med e-böcker i biblioteken idag: kontrollen över vilka böcker som ska finnas på biblioteket och kontrollen över kostnaderna. När det gäller pappersböcker kan biblioteket helt styra sitt bokbestånd. De pappersböcker som finns i tryck och till salu kan biblioteken köpa in och låna ut. När det gäller e-böcker styr förlagen över vilka böcker som finns tillgängliga. Stockholms stadsbibliotek har bara möjlighet att låna ut 54 procent, alltså lite mer än hälften, av E-libs utbud. Dessutom betalar biblioteket mellan 18 och 20 kronor per utlån – vilket gör det omöjligt att kontrollera kostnaderna.

Men vi måste se den nya tekniken som nya möjligheter för litteraturen: Möjligheter, inte hot eller problem. Om man ser tillbaka på 1900-talets historia kan man konstatera att teknisk utveckling i slutändan alltid har främjat bildning – den genomsnittliga femtonåringen vet mer om världen och är bättre på att värdera information idag än för trettio, fyrtio eller femtio år sedan.

Det folkbiblioteken behöver idag är en uttalad önskan från befolkningen, de folkvalda och olika parter inom bokbranschen att biblioteken ska fortsätta att ha den roll som förmedlare av litteratur som de haft hittills, för att man anser att det är en roll som gagnar hela samhället. Principen är enkel. Biblioteken gör ett kvalificerat urval av titlar, köper in medier och lånar ut dem utan kostnad för låntagaren. Oavsett format. Biblioteken samexisterar med kommersiella intressen, som förlag, men låter inte sitt urval och uppdrag styras av marknaden. En affärsmodell som fungerar både för att sälja och låna ut e-medier behöver tas fram gemensamt. Detta är något som bokutredningen måste se närmare på.

Jag tror att alla kommunpolitiker kan intyga, att få saker väcker så mycket känslor som bibliotek, få frågor engagerar så många människor. Miljoner besöker våra bibliotek varje år och få institutioner är så laddade med symbolik – det är för många sinnebilden av ett öppet och egalitärt samhälle. I Bosnien där jag arbetat är ett av de bittraste minnena från kriget hur nationalbiblioteket i Sarajevo brändes ner. Vi går en framtid till mötes där många böcker, eller på sikt till och med alla, även skönlitterära, kommer att ges ut endast i elektronisk form. Om biblioteken i den framtiden inte kan styra sitt utbud, kommer de inte kunna spela sin viktiga roll som folkbildare och förvaltare av det levande kulturarvet. Det skulle vi alla förlora på.

/Madeleine

SvD: Ny bokutredning skall öka läsandet

DN: Ny litteraturutredning tillsatt, Tomas Lidman ny litteraturutredare

Kommentarer»

1. Eva Wiklund - 25 mars 2011

Den fråga som kommer att förändra det traditionella biblioteket mest är e-boken, så det är bråttom att lösa frågan om ersättningsnivåer för lån av e-böcker.

AmandaLövkvist - 26 mars 2011

Instämmer!

2. E-boken väntar på sin första succé i Sverige « Från huvudstad till världsstad - 5 juli 2011

[…] på temat här i bloggen: Uppmaning till bokutredningen, Brännpunkt om e-medier på biblioteken, Gå till biblioteket och hitta det du inte ens visste att […]

3. Välkommen satsning på e-böcker « Från huvudstad till världsstad - 31 oktober 2011

[…] kritisk mot att litteraturutredningens uppdrag inte omfattade e-böcker, och bloggade om det här. Det är därför mycket glädjande att e-böcker finns med, och jag håller tummarna för att det […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: