jump to navigation

Fastighetsnämnden satsar på att miljöklassa byggnader 25 mars 2011

Posted by davidlindberg in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

Stockholms stad planerar för flera stora om- och nybyggnationer de närmaste åren. För att säkerställa att stadens byggnader blir miljömässigt hållbara har fastighetsnämnden givit fastighetskontoret i uppdrag att miljöklassa byggnader i sitt bestånd i samband med om- och nybyggnader. Fastighetsnämnden är först ut med att fatta beslut om detta i Stockholms stad.

Genom att miljöklassa vid om- och nybyggnader får vi ett kvitto på hur miljömässigt hållbar byggnaden är samtidigt som vi kan säkerställa att den miljöprestanda som vi har avtalat om faktiskt har levererats. Vi hoppas också kunna jämföra miljöprestandan i våra klassade byggnader med miljöprestandan i andra likvärdiga byggnader som har miljöklassats. Dessutom blir det tydligt och enkelt för alla inblandade i ett byggprojekt att förstå vad som krävs för att nå en viss nivå och miljöprestanda.

Minimikravet är att klassa byggnaderna enligt ”Miljöbyggnad” eller ”Green Building”. Dessa båda system är anpassade till svenska myndighetskrav och byggregler.

Först ut att miljöklassas enligt ”Green Building” blir Hötorgshallen som kommer att renoveras och rustas upp med byggstart våren/sommaren 2011. En viktig del i detta projekt är de tekniska installationerna som ska moderniseras och energieffektiviseras i hela fastigheten. Fastighetskontoret räknar med att planerade åtgärder i fastigheten ska minska energianvändningen med cirka 30 procent.

/David

ABC: City på 90

Mer information om klassningssystemen finns på: www.sgbc.se
Tjänsteutlåtandet hittar du här.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: